Młode ziemniaczki z zielonym groszkiem w smakach orientu

Tyle zielonego, pysznego  i zdrowego dookoła, że co chwilę ogarnia mnie paraliż decyzyjny, co wybrać. Na pewno trzeba, na ile to możliwe, korzystać z dobrodziejstw jakie oferuj nam o tej porze roku natura. Zatem jedzmy sezonowo, na zielono i kolorowo. Dzisiaj będzie tradycja warzywna w wydaniu tajskim, czyli młode, krągłe i urocze ziemniaczki w towarzystwie […]

Czytaj Więcej

Grillowanie na kolanie

Długi weekend spędziłam w totalnej głuszy, w jakiejś wsi na końcu świata, z dala od cywilizacji i w zgodzie z naturą. Miało być rodzinnie, sielsko i anielsko. I tak było, z małymi perturbacjami. Zaraz przed wyjazdem zrobiłam gigantyczne zakupy. Nie wiedziałam czy w okolicy będą sklepy, natomiast miałam pewność, że w lodówce zastanę jedynie światło. […]

Czytaj Więcej

Samo zdrowie w cudnym kolorze, czyli koktajl z truskawkami i burakiem

Skoro truskawki nieustannie na topie, kolejna propozycja truskawkowa. Tym razem niezwykle zdrowy, pyszny i w cudnym kolorze koktajl. Koktajl (truskawki, burak, seler naciowy, awokado i mango) – przepis  

Czytaj Więcej

Pavlova czyli tort bezowy z kremem śmietanowym, malinami i truskawkami

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tego spektakularnego ciasta. Jadłam  je wielokrotnie, najczęściej w warszawskiej cukierni „Smaki Warszawy”, bo tam najpyszniejsza, ale brakowało mi odwagi na zmierzenie się z przygotowaniem jej osobiście. Naczytałam się,  że pieczenie bezy jest bardzo trudne, a uzyskanie jasnego koloru graniczy z cudem, że łatwo białka przebić i że pracochłonne […]

Czytaj Więcej

A z kaczki zrobiła się sałatka, do tego cała w żurawinie

Uwielbiam kaczkę, oczywiście dobrze zrobioną i nie na szaro ale na słodko z owocami. Słodycz owocowa doskonale komponuje się ze smakiem kaczki. Jabłka, gruszki, maliny i inne owocowe dziewczyny doskonale odnajdują się w towarzystwie głównej bohaterki mojego dzisiejszego wpisu. Gdy połączysz te dwie ze sobą poczujesz niebo w gębie, ale pod jednym warunkiem, że zadbasz […]

Czytaj Więcej

Klasyka nad klasyką czyli naleśniki, ale w wersji francuskiej (galettes), bo z mąki gryczanej i z wytrawnym nadzieniem

Naleśniki, to sztandarowe danie naszej rodzimej kuchni, przygotowywane na tysiąc sposobów, uwielbiane zarówno przez maluczkich, jak i tych większych. Walory naleśnikowe dostrzegają także Francuzi, gdzie stały się one narodową przekąską. Niemal na każdym rogu Paryża można spotkać budkę z tymi frykasami podawanymi na ciepło.  Te na słodko nazywane są crêpes i przygotowywane są z mąki pszennej, a […]

Czytaj Więcej

Focaccia z pieczonym czosnkiem i świeżą kolendrą

Prosty, tradycyjny włoski placek okraszony oliwą i aromatycznymi przyprawami, to rarytas dla koneserów dobrego pieczywa, wyrazistego aromatu kolendry i czosnku.  Smaki, które składają się na moje dzisiejsze danie to kwintesencja moich ulubionych. Czosnek i kolendrę dodaję niemal do wszystkiego i nie wyobrażam sobie życia bez dobrego pieczywa. Jednocześnie tak niewiele trzeba by powstało to niezwykle pyszne […]

Czytaj Więcej

Weekendowe grillowanie

Pogoda w ostatnich  dniach niezwykle sprzyjała m.in. uprawianiu szaleństwa grillowego. Grzechem byłoby nie wykorzystać tej cudownej aury, zwłaszcza, że doświadczałam jej na wsi w moim rodzinnym domu. W sobotę słońce grzało cudnie , dzieciaki rozebrane do rosołu polewały się wodą i co chwilę odwiedzały kociczkę  „Pusię”, która tydzień temu powiła śliczne białe kociątko. Panowie przygotowywali equipment […]

Czytaj Więcej

Tarta z truskawkami, kremem waniliowym i galaretką

Odkąd pojawiły się w sklepach polskie truskawki,  zapanowało na nie w moim  domu wielkie truskawkowe szaleństwo. Każdego dnia pojawiają w różnej postaci i albo zjadane są ad hock, zanim przyjdzie mi do głowy pomysł na ich przetworzenie, albo pochłaniane w koktajlach, zupach, ciastach czy deserach. Dzisiaj proponuję zwyczajnie nadzwyczajną tartę truskawkową. Nadzwyczajności nadaje  jej, poza […]

Czytaj Więcej

Sałatka na zielono, ze szparagami, rukolą i szpinakiem + odrobina koziego sera

Jako, że sezon szparagowy w pełni i w związku z tym, że w tym roku są one wyjątkowo pyszne, znowu występują w roli głównej. Tym razem w towarzystwie innych zielonych, tj. szpinaku i rukoli. Szparagi należy opłukać i odłamać stwardniałe końce, posmarować delikatnie oliwą i upiec w piekarniku. Do sałatki dodałam także rzodkiewkę i suszony […]

Czytaj Więcej

Orkiszowe bebeczki z klasą (muffinki) w doborowym truskawkowym towarzystwie

Tym razem babeczki z klasą występują w doborowym towarzystwie truskawkowo – dżemowym.  Trio w takiej postaci to niewątpliwa uczta dla oczu i podniebienia. Jogurt sprawia, że babeczko są wilgotne i przyjemnie kwaskowate. Orkisz zaś dodaje sił i buduje mięśnie. Doskonałe w każdym calu. Takim babeczkom nie można się oprzeć. Smak muffinków można modyfikować eksperymentując z rodzajem dżemu. […]

Czytaj Więcej

Szparagi w zupie na kremowo z orientalną nutą

Ciąg dalszy szaleństwa szparagowego. Dzisiaj niezwykle prosta, szybka i smaczna zupa krem ze szparagów. Najpierw wszystko króciutko smażymy, potem gotujemy, a potem miksujemy. Dodajemy mały element dekoracyjny i pyszna oraz efektowna zupa gotowa. Odrobina dodanego curry wprowadza do zupy orientalną nutę, a jej wyrazistość podkreśla imbir. Zachęcam do dodania tych dwóch składników, bo dzięki nim zupa […]

Czytaj Więcej

Kurcze blade z zielonym curry i bakłażanem

Jeśli lubisz egzotyczne smaki, bogactwo aromatów, nie boisz się pikantnych przypraw i jest Ci bliski smak bakłażana, to mam dla Ciebie idealną propozycję – kurczaka curry z bakłażanem.  Jest to jedno z moich sztandarowych dań, które często przygotowuję i zawsze jest tak samo zachwycające. Jako że  kuchnia tajska  jest mi szczególnie bliska i często eksperymentuję […]

Czytaj Więcej

Placek z rabarbarem i kruszonką

W ostatnich dniach stragany z warzywami zdominowały szparagi i rabarbar. Długie sterczące czerwone patyki z resztkami liści prężyły się zachęcająco. Moje młodsze dziecko, które pierwszy raz zobaczyło te okazy zakrzyczało „mamo, zobacz jakie brzydkie kwiaty, tylko łodygi ma ładne”. Wyjaśniłam młodej damie, że to nie kwiatek, tylko warzywo i że te łodygi są jadalne i żeby nie […]

Czytaj Więcej

Na rozpoczęcie sezonu szparagowego spaghetti z tymi właśnie i natką pietruszki

Weszłam wczoraj do mojego sklepiku warzywnego z intencją zakupu zielonych szparagów. Ku mojemu zaskoczeniu zielone rozeszły się błyskawicznie, a w wielkim pojemniku piętrzyły się pęczki białych. Dlaczego wolimy zielone, rzadziej nabywamy białe, a praktycznie  nie jadamy fioletowych? Wszak wszystkie one są wyborne i tak samo bogate w składniki odżywcze.  Różnice w kolorze szparagów nie wskazują […]

Czytaj Więcej

Bohater sezonu – kociołek z mięsem i warzywami z ogniska

Tegorocznym bohaterem sezonu grillowego został KOCIOŁEK. Duży, ciężki,  żeliwny sagan wypełniony po brzegi zamarynowanym mięsem i warzywami długo dusił się w żarze ogniska. Spróbowałam i odleciałam. Smak, aromat, kruchość (mięso rozpływało się w ustach, a warzywa pozostały chrupiące) idealne w każdym calu. Wszystko było doskonałe, a tradycyjny grill poszedł w odstawkę. Naczynia żeliwne od czasów […]

Czytaj Więcej

„Bo to chłodnik, więc musi być zimny”

Byłam kiedyś na eleganckiej uroczystości, która odbywała się w równie szykownej restauracji. Piękne i stylowe wnętrze, nienaganna obsługa, eleganccy goście. Jedzenie  serwowano w formie stołu szwedzkiego.  Do stołu, przy którym siedzieli goście obsługa podawała tylko ciepłe i zimnie napoje. Po resztę frykasów trzeba było się fatygować do dużego holu, gdzie wystawione były aromatyczne ciepłe i […]

Czytaj Więcej

Spaghetti bolognese uwielbiane przez moje dzieci

Dzisiejszy wpis dedykowany jest Przemkowi, który na gwałt potrzebuje dobrego przepisu na spaghetti bolognese. Wydaje  się, że właśnie ta wersja makaronowa, tj. z mięsem i pomidorami jest najbardziej popularna i najczęściej przez wszystkich przygotowywana, a zatem powinna być już opanowana do perfekcji, a jednak diabeł tkwi w szczegółach i to co na pozór proste i […]

Czytaj Więcej

Burak ma moc i właściwości odmładzające!

Jak często jadacie buraki? Jako dziecko konsumowałam  je w popularnej ćwikle, przygotowywanej z chrzanem na święta albo w barszczu.  Dwa dania, to bardzo niewiele, biorąc pod uwagę cudowne właściwości tego popularnego, pełnego zdrowia, ale niedocenianego warzywa. Uznawany za  całkiem powszednie, niczym ziemniak (z całym szacunkiem dla ziemniaka) miał małe szanse przebicia.  I nagle, nie wiedzieć czemu, […]

Czytaj Więcej

Tarta ze szpinakiem, porami i serem gruyere

Wiosna rozpoczęła swoje urzędowanie z przytupem.  Nie można sobie było wymarzyć lepszego weekendu, zwłaszcza gdy się go spędza na wsi, w pełnym słońcu, w dobrym towarzystwie i w zgodzie z naturą. Pierwszy raz w tym roku z nieukrywaną przyjemnością doświadczałam całodniowego wygrzewania się na słońcu. W ogródku u mojej mamy wyrosły pierwsze kwiaty, ptaszki świergoliły jak […]

Czytaj Więcej