Tyle zielonego, pysznego i zdrowego dookoła, że co chwilę ogarnia mnie paraliż decyzyjny, co wybrać. Na pewno trzeba, na ile to możliwe, korzystać z dobrodziejstw jakie oferuj nam o tej porze roku natura. Zatem jedzmy sezonowo, na zielono i kolorowo. Dzisiaj będzie tradycja warzywna w wydaniu tajskim, czyli młode, krągłe i urocze ziemniaczki w towarzystwie […]
Grillowanie na kolanie
Długi weekend spędziłam w totalnej głuszy, w jakiejś wsi na końcu świata, z dala od cywilizacji i w zgodzie z naturą. Miało być rodzinnie, sielsko i anielsko. I tak było, z małymi perturbacjami. Zaraz przed wyjazdem zrobiłam gigantyczne zakupy. Nie wiedziałam czy w okolicy będą sklepy, natomiast miałam pewność, że w lodówce zastanę jedynie światło. […]
Samo zdrowie w cudnym kolorze, czyli koktajl z truskawkami i burakiem
Skoro truskawki nieustannie na topie, kolejna propozycja truskawkowa. Tym razem niezwykle zdrowy, pyszny i w cudnym kolorze koktajl. Koktajl (truskawki, burak, seler naciowy, awokado i mango) – przepis
Pavlova czyli tort bezowy z kremem śmietanowym, malinami i truskawkami
Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tego spektakularnego ciasta. Jadłam je wielokrotnie, najczęściej w warszawskiej cukierni „Smaki Warszawy”, bo tam najpyszniejsza, ale brakowało mi odwagi na zmierzenie się z przygotowaniem jej osobiście. Naczytałam się, że pieczenie bezy jest bardzo trudne, a uzyskanie jasnego koloru graniczy z cudem, że łatwo białka przebić i że pracochłonne […]
A z kaczki zrobiła się sałatka, do tego cała w żurawinie
Uwielbiam kaczkę, oczywiście dobrze zrobioną i nie na szaro ale na słodko z owocami. Słodycz owocowa doskonale komponuje się ze smakiem kaczki. Jabłka, gruszki, maliny i inne owocowe dziewczyny doskonale odnajdują się w towarzystwie głównej bohaterki mojego dzisiejszego wpisu. Gdy połączysz te dwie ze sobą poczujesz niebo w gębie, ale pod jednym warunkiem, że zadbasz […]
Klasyka nad klasyką czyli naleśniki, ale w wersji francuskiej (galettes), bo z mąki gryczanej i z wytrawnym nadzieniem
Naleśniki, to sztandarowe danie naszej rodzimej kuchni, przygotowywane na tysiąc sposobów, uwielbiane zarówno przez maluczkich, jak i tych większych. Walory naleśnikowe dostrzegają także Francuzi, gdzie stały się one narodową przekąską. Niemal na każdym rogu Paryża można spotkać budkę z tymi frykasami podawanymi na ciepło. Te na słodko nazywane są crêpes i przygotowywane są z mąki pszennej, a […]
Focaccia z pieczonym czosnkiem i świeżą kolendrą
Prosty, tradycyjny włoski placek okraszony oliwą i aromatycznymi przyprawami, to rarytas dla koneserów dobrego pieczywa, wyrazistego aromatu kolendry i czosnku. Smaki, które składają się na moje dzisiejsze danie to kwintesencja moich ulubionych. Czosnek i kolendrę dodaję niemal do wszystkiego i nie wyobrażam sobie życia bez dobrego pieczywa. Jednocześnie tak niewiele trzeba by powstało to niezwykle pyszne […]
Weekendowe grillowanie
Pogoda w ostatnich dniach niezwykle sprzyjała m.in. uprawianiu szaleństwa grillowego. Grzechem byłoby nie wykorzystać tej cudownej aury, zwłaszcza, że doświadczałam jej na wsi w moim rodzinnym domu. W sobotę słońce grzało cudnie , dzieciaki rozebrane do rosołu polewały się wodą i co chwilę odwiedzały kociczkę „Pusię”, która tydzień temu powiła śliczne białe kociątko. Panowie przygotowywali equipment […]
Tarta z truskawkami, kremem waniliowym i galaretką
Odkąd pojawiły się w sklepach polskie truskawki, zapanowało na nie w moim domu wielkie truskawkowe szaleństwo. Każdego dnia pojawiają w różnej postaci i albo zjadane są ad hock, zanim przyjdzie mi do głowy pomysł na ich przetworzenie, albo pochłaniane w koktajlach, zupach, ciastach czy deserach. Dzisiaj proponuję zwyczajnie nadzwyczajną tartę truskawkową. Nadzwyczajności nadaje jej, poza […]
Sałatka na zielono, ze szparagami, rukolą i szpinakiem + odrobina koziego sera
Jako, że sezon szparagowy w pełni i w związku z tym, że w tym roku są one wyjątkowo pyszne, znowu występują w roli głównej. Tym razem w towarzystwie innych zielonych, tj. szpinaku i rukoli. Szparagi należy opłukać i odłamać stwardniałe końce, posmarować delikatnie oliwą i upiec w piekarniku. Do sałatki dodałam także rzodkiewkę i suszony […]
Orkiszowe bebeczki z klasą (muffinki) w doborowym truskawkowym towarzystwie
Tym razem babeczki z klasą występują w doborowym towarzystwie truskawkowo – dżemowym. Trio w takiej postaci to niewątpliwa uczta dla oczu i podniebienia. Jogurt sprawia, że babeczko są wilgotne i przyjemnie kwaskowate. Orkisz zaś dodaje sił i buduje mięśnie. Doskonałe w każdym calu. Takim babeczkom nie można się oprzeć. Smak muffinków można modyfikować eksperymentując z rodzajem dżemu. […]
Szparagi w zupie na kremowo z orientalną nutą
Ciąg dalszy szaleństwa szparagowego. Dzisiaj niezwykle prosta, szybka i smaczna zupa krem ze szparagów. Najpierw wszystko króciutko smażymy, potem gotujemy, a potem miksujemy. Dodajemy mały element dekoracyjny i pyszna oraz efektowna zupa gotowa. Odrobina dodanego curry wprowadza do zupy orientalną nutę, a jej wyrazistość podkreśla imbir. Zachęcam do dodania tych dwóch składników, bo dzięki nim zupa […]
Kurcze blade z zielonym curry i bakłażanem
Jeśli lubisz egzotyczne smaki, bogactwo aromatów, nie boisz się pikantnych przypraw i jest Ci bliski smak bakłażana, to mam dla Ciebie idealną propozycję – kurczaka curry z bakłażanem. Jest to jedno z moich sztandarowych dań, które często przygotowuję i zawsze jest tak samo zachwycające. Jako że kuchnia tajska jest mi szczególnie bliska i często eksperymentuję […]
Placek z rabarbarem i kruszonką
W ostatnich dniach stragany z warzywami zdominowały szparagi i rabarbar. Długie sterczące czerwone patyki z resztkami liści prężyły się zachęcająco. Moje młodsze dziecko, które pierwszy raz zobaczyło te okazy zakrzyczało „mamo, zobacz jakie brzydkie kwiaty, tylko łodygi ma ładne”. Wyjaśniłam młodej damie, że to nie kwiatek, tylko warzywo i że te łodygi są jadalne i żeby nie […]
Na rozpoczęcie sezonu szparagowego spaghetti z tymi właśnie i natką pietruszki
Weszłam wczoraj do mojego sklepiku warzywnego z intencją zakupu zielonych szparagów. Ku mojemu zaskoczeniu zielone rozeszły się błyskawicznie, a w wielkim pojemniku piętrzyły się pęczki białych. Dlaczego wolimy zielone, rzadziej nabywamy białe, a praktycznie nie jadamy fioletowych? Wszak wszystkie one są wyborne i tak samo bogate w składniki odżywcze. Różnice w kolorze szparagów nie wskazują […]
Bohater sezonu – kociołek z mięsem i warzywami z ogniska
Tegorocznym bohaterem sezonu grillowego został KOCIOŁEK. Duży, ciężki, żeliwny sagan wypełniony po brzegi zamarynowanym mięsem i warzywami długo dusił się w żarze ogniska. Spróbowałam i odleciałam. Smak, aromat, kruchość (mięso rozpływało się w ustach, a warzywa pozostały chrupiące) idealne w każdym calu. Wszystko było doskonałe, a tradycyjny grill poszedł w odstawkę. Naczynia żeliwne od czasów […]
„Bo to chłodnik, więc musi być zimny”
Byłam kiedyś na eleganckiej uroczystości, która odbywała się w równie szykownej restauracji. Piękne i stylowe wnętrze, nienaganna obsługa, eleganccy goście. Jedzenie serwowano w formie stołu szwedzkiego. Do stołu, przy którym siedzieli goście obsługa podawała tylko ciepłe i zimnie napoje. Po resztę frykasów trzeba było się fatygować do dużego holu, gdzie wystawione były aromatyczne ciepłe i […]
Spaghetti bolognese uwielbiane przez moje dzieci
Dzisiejszy wpis dedykowany jest Przemkowi, który na gwałt potrzebuje dobrego przepisu na spaghetti bolognese. Wydaje się, że właśnie ta wersja makaronowa, tj. z mięsem i pomidorami jest najbardziej popularna i najczęściej przez wszystkich przygotowywana, a zatem powinna być już opanowana do perfekcji, a jednak diabeł tkwi w szczegółach i to co na pozór proste i […]
Burak ma moc i właściwości odmładzające!
Jak często jadacie buraki? Jako dziecko konsumowałam je w popularnej ćwikle, przygotowywanej z chrzanem na święta albo w barszczu. Dwa dania, to bardzo niewiele, biorąc pod uwagę cudowne właściwości tego popularnego, pełnego zdrowia, ale niedocenianego warzywa. Uznawany za całkiem powszednie, niczym ziemniak (z całym szacunkiem dla ziemniaka) miał małe szanse przebicia. I nagle, nie wiedzieć czemu, […]
Tarta ze szpinakiem, porami i serem gruyere
Wiosna rozpoczęła swoje urzędowanie z przytupem. Nie można sobie było wymarzyć lepszego weekendu, zwłaszcza gdy się go spędza na wsi, w pełnym słońcu, w dobrym towarzystwie i w zgodzie z naturą. Pierwszy raz w tym roku z nieukrywaną przyjemnością doświadczałam całodniowego wygrzewania się na słońcu. W ogródku u mojej mamy wyrosły pierwsze kwiaty, ptaszki świergoliły jak […]
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)