Klasyka nad klasyką czyli naleśniki, ale w wersji francuskiej (galettes), bo z mąki gryczanej i z wytrawnym nadzieniem

Naleśniki, to sztandarowe danie naszej rodzimej kuchni, przygotowywane na tysiąc sposobów, uwielbiane zarówno przez maluczkich, jak i tych większych. Walory naleśnikowe dostrzegają także Francuzi, gdzie stały się one narodową przekąską. Niemal na każdym rogu Paryża można spotkać budkę z tymi frykasami podawanymi na ciepło.  Te na słodko nazywane są crêpes i przygotowywane są z mąki pszenneja te na słono galettes z mąki gryczanej i o takich dzisiaj mowa. Moja propozycja na nadzienie, to szpinak, fetta,  pomidorki i czarne oliwki. Wszystko do siebie doskonale pasuje i się uzupełnia. Do tego szklaneczka bretońskiego cydru i już…nic więcej nie potrzeba.  Zapraszam!

Naleśniki z mąki gryczanej ze szpinakiem, serem fetta, czarnymi oliwkami i pomidorkami – przepis

AGN_naleśniki014poprawione2AGN_naleśniki041AGN_naleśniki039AGN_naleśniki037Bez nazwy-1

, , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.