Naleśniki, to sztandarowe danie naszej rodzimej kuchni, przygotowywane na tysiąc sposobów, uwielbiane zarówno przez maluczkich, jak i tych większych. Walory naleśnikowe dostrzegają także Francuzi, gdzie stały się one narodową przekąską. Niemal na każdym rogu Paryża można spotkać budkę z tymi frykasami podawanymi na ciepło. Te na słodko nazywane są crêpes i przygotowywane są z mąki pszennej, a te na słono galettes z mąki gryczanej i o takich dzisiaj mowa. Moja propozycja na nadzienie, to szpinak, fetta, pomidorki i czarne oliwki. Wszystko do siebie doskonale pasuje i się uzupełnia. Do tego szklaneczka bretońskiego cydru i już…nic więcej nie potrzeba. Zapraszam!
Naleśniki z mąki gryczanej ze szpinakiem, serem fetta, czarnymi oliwkami i pomidorkami – przepis
Brak komentarzy.