Odkąd pojawiły się w sklepach polskie truskawki, zapanowało na nie w moim domu wielkie truskawkowe szaleństwo. Każdego dnia pojawiają w różnej postaci i albo zjadane są ad hock, zanim przyjdzie mi do głowy pomysł na ich przetworzenie, albo pochłaniane w koktajlach, zupach, ciastach czy deserach. Dzisiaj proponuję zwyczajnie nadzwyczajną tartę truskawkową. Nadzwyczajności nadaje jej, poza zapachem samych truskawek, krem waniliowy na bazie prawdziwej wanilii. Można zastąpić ją ekstraktem lub cukrem wanilinowym, ale wtedy efekt będzie mniej spektakularny. Delikatny i lekki kremu waniliowy w połączeniu z winnymi truskaweczkami czyni ten deser niezwykle wybornym. Zapraszam.
Tarta z truskawkami, kremem waniliowym i galaretką – przepis
To jest absolutnie najlepsza tarta truskawkowa jaką nie tylko robiłam, ale w ogóle jadłam kiedykolwiek. dziękuje za przepis!