Tarta z truskawkami, kremem waniliowym i galaretką

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 12

Składniki

  • Ciasto:
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • mała szczypta soli
  • Krem:
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 125 ml śmietany kremówki (1/2 szklanki)
  • 50 g cukru pudru (5 łyżek)
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • ok. 500 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub innej ulubionej (140 g) rozpuszczonej w 400 ml (1 i 2/3 szklanki) gorącej wody

Przygotowanie

  • 1. Z wymienionych składników zagnieć ciasto (jeśli uznasz, że za twarde dodaj łyżkę śmietany), zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalnika na 0,5 godziny .
  • 2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Wyłóż nim spód formy. Pozostałym ciastem wylep brzeg formy. Dociśnij palcami do ciasta na spodzie. Spód nakłuj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  • 3. Przygotuj krem:
  • 4. W misce zmiksuj żółtka z cukrem, następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj. Na koniec wymieszaj z ziarenkami wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.
  • 5. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Podgrzewaj na średnim ogniu prawie do zagotowania. Do miski z żółtkami wlewaj stopniowo gorące mleko ze śmietanką cały czas mieszając trzepaczką. Gładką masę przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj cały czas na wolnym ogniu mieszając, aż krem zgęstnieje i zacznie bulgotać. Zdejmij z ognia, przetrzyj masę przez sitko i odłóż, aby ostygła. Ostudzoną wstaw do lodówki.
  • 6. Tryskawki opłucz, oderwij zielone części i pokrój w plasterki o grubości ok. 0,4 mm
  • 7. Krem wyłóż na spód (ostudzony), na nim ułóż owoce, tak żeby plasterki zachodziły na siebie. Polej już tężejącą galaretką (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) i wstaw do lodówki
  • Rodzaj Przepisu :

1. Zamiast laski wanilii możesz użyć 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego.

2. Ważne jest by przed nakładaniem kremu na spód porządnie schłodzić ciasto, jak również krem.

3. Galaretkę nakładaj dopiero wtedy, gdy zacznie się ścinać. W momencie nakładania powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy wlejesz za rzadką spłynie z ciasta, a tego nie chcemy:)

4. Ważne jest, żeby po połączeniu w garnku utartych żółtek z mlekiem i śmietaną ciągle mieszać, żeby nie potworzyły się grudki.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.