Jeśli lubisz egzotyczne smaki, bogactwo aromatów, nie boisz się pikantnych przypraw i jest Ci bliski smak bakłażana, to mam dla Ciebie idealną propozycję – kurczaka curry z bakłażanem. Jest to jedno z moich sztandarowych dań, które często przygotowuję i zawsze jest tak samo zachwycające.
Jako że kuchnia tajska jest mi szczególnie bliska i często eksperymentuję z różnymi danami, zawsze w podręcznej szafce mam zestaw niezbędnych przypraw i sosów pozwalających o każdej porze przygotować coś pysznego. Co prawda nie dojrzałam jeszcze do przyrządzania koników polnych i mrówek i pewnie nigdy się to nie zdarzy, ale szczęśliwie nie jest to trzon kuchni tajskiej, a jedynie jej urozmaicenie. Jednym zaś z podstawowych składników tej kuchni jest curry, które wiele stuleci temu przywędrowało do Tajlandii z Indii. Powszechnie używane są dwie jego odmiany: zielona (rybna) oraz żółta. W moim przepisie potrzebna będzie zielona. Do tego trawa cytrynowa, liść limonki, sos rybny i mleko kokosowe w połączeniu z kurczakiem i bakłażanem i pyszne danie gotowe.
Obok curry i chili produktem bez którego nie istniałaby kuchnia tajska jest ryż. Dlatego nasze danie podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym albo basmati.
Brak komentarzy.