Kurcze blade z zielonym curry i bakłażanem

Jeśli lubisz egzotyczne smaki, bogactwo aromatów, nie boisz się pikantnych przypraw i jest Ci bliski smak bakłażana, to mam dla Ciebie idealną propozycję – kurczaka curry z bakłażanem.  Jest to jedno z moich sztandarowych dań, które często przygotowuję i zawsze jest tak samo zachwycające.

Jako że  kuchnia tajska  jest mi szczególnie bliska i często eksperymentuję z różnymi danami,  zawsze w podręcznej szafce mam zestaw niezbędnych przypraw i sosów pozwalających o każdej porze przygotować coś pysznego. Co prawda nie dojrzałam jeszcze do przyrządzania  koników polnych i mrówek i pewnie nigdy się to nie zdarzy, ale szczęśliwie nie jest to trzon kuchni tajskiej, a jedynie jej urozmaicenie. Jednym zaś  z podstawowych składników tej kuchni  jest curry, które wiele stuleci temu przywędrowało do Tajlandii z Indii. Powszechnie używane są dwie jego odmiany: zielona (rybna) oraz żółta. W moim przepisie potrzebna będzie zielona.  Do tego trawa cytrynowa, liść limonki, sos rybny i mleko kokosowe w połączeniu z kurczakiem i bakłażanem i pyszne danie gotowe.

Obok curry i chili produktem bez którego nie istniałaby kuchnia tajska jest ryż. Dlatego nasze danie podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym albo basmati.

Kurczak curry z bakłażanem – przepis

Bez nazwy-1AGN_ ciasto z rambarbarem034-Edit-EditAGN_ ciasto z rambarbarem052-Edit-EditAGN_ ciasto z rambarbarem029-Edit-Edit-Edit-Edit

, ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.