Dlaczego risotto? Dlaczego z grzybami? Może dlatego, że istotnym składnikiem tej potrawy jest właśnie ryż. Może dlatego, że grzyby doskonale z nim konweniują. Tak naprawdę inspiracją do przygotowania tego dania był sam Kurt Scheller, który na warsztatach kulinarnych z kuchni włoskiej oczarował mnie tym niezwykłym daniem.
Nigdy wcześniej nie przygotowywałam risotta. Taki tam ryż z dodatkami. Cóż może być w nim szczególnego? Trochę ryżu, jakieś warzywo albo kawałek mięsa i już. A jednak okazało się, że Kurt potrafi. Risotto z grzybami i oliwą truflową było najlepszym specjałem tych warsztatów. Kremowa konsystencja, aromat grzybów i wyrafinowana nuta oleju truflowego pozwoliła mi odbyć niezwykłą podróż przez smaki, do której Ciebie także zapraszam.
Risotto z suszonymi grzybami i oliwą truflową – przepis
Brak komentarzy.