Risotto z suszonymi grzybami i oliwą truflową

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 200 g ryżu arborio (0,9 szklanki)
  • 1 cebula
  • 15 g suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • 100 ml białego wytrawnego wina (0,4 szklanki)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 500 ml wody (2 szklanki)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • 1. Rozgrzej w garnku oliwę i masło. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ją zeszklij.
  • 2. Wsyp do garnka ryż i wszystko razem smaż 2-3 minuty.
  • 3. Dołóż opłukane i drobno pokrojone grzyby, zalej połową wody i doprowadź do wrzenia. Chwilę gotuj ciągle mieszając.
  • 4. Zdejmij z ognia i odstaw na min. 1 godzinę.
  • 5. Po godzinie ponownie postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, wlej wino i gotuj ciągle mieszając. Gdy zacznie się robić suchy dolej wody.
  • 6. Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Przypraw solą i pieprzem.
  • 7. Gdy uznasz, że ryż jest już wystarczająco miękki dodaj oliwy truflowej i wymieszaj.
  • 8. Pozostaje już tylko rozkoszowanie się tym wspaniałym smakiem.

1. Ryż arborio można zastąpić innym ryżem do risotta.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz