Sałatka z pieczonych buraków, roszponki, sera i orzechów

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 4-5 małych czerwonych buraczków
  • 50 g roszponki
  • 70 g sera gorgonzola, typu "blue" lub koziego
  • 50 g orzechów włoskich (1/2 szklanki)
  • Dressing:
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnkami gorczycy
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • pieprz

Przygotowanie

  • 1. Buraki umyj, owiń folią aluminiową i piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ostudź, obierz i pokrój w ósemki.
  • 2. Składniki na dressing wymieszaj. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni, aż się delikatnie zarumienią.
  • 3. Buraki wymieszaj z 2 łyżkami dressingu i odstaw na 20 minut do lodówki w celu zamarynowania. Roszponkę opłucz i osusz, poukładaj na półmisku. Na roszponce ułóż warstwę z buraków, pokrusz ser i posyp orzechami. Całość polej pozostały dressingiem i od razu podawaj.

2 Odpowiedzi do Sałatka z pieczonych buraków, roszponki, sera i orzechów

  1. Gosia 20 kwietnia 2014 at 10:41 #

    Znakomita sałatka! Moja rodzina była zachwycona! Będę tu częściej zaglądać po kulinarne natchnienie!

Skomentuj Gosia Kliknij tu by anulować odpowiedź.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.