Sałatka z pieczonych buraków, roszponki, sera i orzechów
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 2
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 4-5 małych czerwonych buraczków
- 50 g roszponki
- 70 g sera gorgonzola, typu "blue" lub koziego
- 50 g orzechów włoskich (1/2 szklanki)
- Dressing:
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnkami gorczycy
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
- pieprz
Przygotowanie
- 1. Buraki umyj, owiń folią aluminiową i piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ostudź, obierz i pokrój w ósemki.
- 2. Składniki na dressing wymieszaj. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni, aż się delikatnie zarumienią.
- 3. Buraki wymieszaj z 2 łyżkami dressingu i odstaw na 20 minut do lodówki w celu zamarynowania. Roszponkę opłucz i osusz, poukładaj na półmisku. Na roszponce ułóż warstwę z buraków, pokrusz ser i posyp orzechami. Całość polej pozostały dressingiem i od razu podawaj.
2 Odpowiedzi do Sałatka z pieczonych buraków, roszponki, sera i orzechów
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Znakomita sałatka! Moja rodzina była zachwycona! Będę tu częściej zaglądać po kulinarne natchnienie!
Dziękuję i serdecznie zapraszam:)