Sałatka z pieczonych buraków, roszponki, sera i orzechów

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 4-5 małych czerwonych buraczków
  • 50 g roszponki
  • 70 g sera gorgonzola, typu "blue" lub koziego
  • 50 g orzechów włoskich (1/2 szklanki)
  • Dressing:
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnkami gorczycy
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • pieprz

Przygotowanie

  • 1. Buraki umyj, owiń folią aluminiową i piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ostudź, obierz i pokrój w ósemki.
  • 2. Składniki na dressing wymieszaj. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni, aż się delikatnie zarumienią.
  • 3. Buraki wymieszaj z 2 łyżkami dressingu i odstaw na 20 minut do lodówki w celu zamarynowania. Roszponkę opłucz i osusz, poukładaj na półmisku. Na roszponce ułóż warstwę z buraków, pokrusz ser i posyp orzechami. Całość polej pozostały dressingiem i od razu podawaj.

2 Odpowiedzi do Sałatka z pieczonych buraków, roszponki, sera i orzechów

  1. Gosia 20 kwietnia 2014 at 10:41 #

    Znakomita sałatka! Moja rodzina była zachwycona! Będę tu częściej zaglądać po kulinarne natchnienie!

Dodaj komentarz