Ciasteczka maślane z czerwonym lukrem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut

Składniki

  • 230 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (340 g)
  • Dodatkowo na lukier: 140 g cukru pudru, 1 białko, 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
  • Ponadto stemple do ciasteczek.Użyłam stempli z serduszkiem oraz z napisem "I love biscuits"

Przygotowanie

  • 1. Masło zmiksuj z cukrem i żółtkiem, dodaj wanilię, sól i stopniowo wsypuj mąkę,
  • 2. Wyrób gładkie i jednolite ciasto. Owiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 3. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 2 mm. Wykrawaj kółka o średnicy pieczątek. Na każdym kółku odgnieć pieczątkę.
  • 5. Na blasze wyłożonej papierem układaj ciastka i piecz 10-12 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.
  • 6. Przygotuj lukier. Przesiej cukier puder i zmiksuj z białkiem, aż stanie się sztywny. Na koniec dodaj barwnik i wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej czerwonej barwy.
  • 7. Niedużym pędzelkiem nakładaj we wgłębienia ciastek lukier. Odstaw na kilka minut do stężenia lukru.

4Bez nazwy-232

Odpowiedź do Ciasteczka maślane z czerwonym lukrem

  1. Jswm 17 grudnia 2014 at 08:02 #

    To dość niesamowite, że moje stare paskudy zainspirowały Cie do czegoś tak pięknego! Bardzo mi miło 🙂
    A co do Ani z Zielonego Wzgórza, to też zaczytywałam się nią w dzieciństwie, przeczytałam ją wielokrotnie, czyżby bratnia dusza?

Dodaj komentarz