Quesadilla z kurczakiem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 3

Składniki

  • 6 placków tortilla (małe o średnicy ok. 20 cm)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 300 g sera cheddar startego na dużych oczkach tarki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • 1. Pierś z kurczaka posól i popieprz. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy. Układaj na patelni całą pierś i smaż, aż się zrumieni na złocisty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż do ostygnięcia.
  • 2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrój w cienkie paseczki, cebulę w piórka. Ostudzoną pierś z kurczaka pokrój na plasterki w poprzek włókien.
  • 3. Pierwszą tortillę posyp serem (50 g). Następnie w kolejności układaj warstwami: pokrojoną pierś z kurczaka, paprykę, cebulę i szpinak. Posyp kolejną warstwą sera (50 g) i przykryj drugą tortillą.
  • 4. Tak przygotowaną quesadillę połóż na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej, gdyż wypalą się efektowne paski na tortilli). Dociśnij lekko dłonią i smaż do zrumienienia i stopienia sera (3-4 minuty).
  • 5. Odwróć quesadillę na drugą stronę i smaż do czasu zrumienienia tortilli. Zsuń z patelni i podawaj z salsą śmietanową z limonką lub guacamole. Przepisy na nie znajdziesz w Pomocniku

Guacamole – przepis

AGN_empanadas i guacamolei015

Salsa śmietanowa:

200 g gęstej śmietany 18%

sok z połowy limonki

1/2 ząbka czosnku

1 łyżka świeżej drobno pokrojonej kolendry

1/8 łyżeczki soli

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj

Bez nazwy-5Bez nazwy-1

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.