Kurczak w sosie miodowo, sojowo, ostrygowym

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka (ok. 800 g)
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżeczka imbiru drobno pokrojonego
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1/2 drobno pokrojonej papryczki chili (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Kawałki kurczaka opłucz chłodną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  • 2. W dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, sos ostrygowy, olej sezamowy, sok z limonki, imbir i czosnek. Włóż kawałki kurczaka i wymieszaj.
  • 3. Na blasze do pieczenia układaj kurczaka i polej sosem (później cały sos wykorzystasz). Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut (bez przykrycia). Po 20 minutach odwróć kawałki kurczaka na druga stronę.
  • 4. Zdejmij z blachy kurczaka i odstaw.
  • 5. Na rozgrzaną patelnię wlej cały sos z blachy i gotuj na silnym ogniu 6 minut, aż zgęstnieje i zredukuje swoją objętość.
  • 6. Polej sosem kurczaka. Posyp sezamem i udekoruj papryczką chili. Podawaj z ryżem z ulubionymi warzywami. Przepis na ryż znajdziesz w POMOCNIKU.

 

 

 

 

 

AGN_kurczak w miodzie0182014DSC_6531-Edit

Wszystkie składniki możesz kupić w lepszych delikatesach lub w sklepach „Kuchnie Świata”

Ryż z warzywami – przepis

AGN_kurczak w miodzie0182014DSC_6538-Edit

AGN_kurczak w miodzie0182014DSC_6532

AGN_kurczak w miodzie0182014DSC_6552-EditAGN_kurczak w miodzie0182014DSC_6564-Edit

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.