Zupa z jarmużu z groszkim i mlekiem kokosowym
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 300 g jarmużu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 400 g groszku konserwowego (1 puszka)
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki cuminu
- 1 i 1/3 l bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- sól
- pieprz
- 4 plastry bekonu
- 1 łyżka oliwy extra vergine e peperoncino
Przygotowanie
- 1. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie posiekany czosnek, przyprawę curry i kmin rzymski. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i smaż na średnim ogniu ok. 5 minut.
- 2. Mrożony groszek przelej na sitku ciepłą woda, przełóż do garnka, wlej bulion i gotuj kolejne 5 minut, aż groszek stanie się miękki.
- 3. Jarmuż opłucz i oderwij zielone liście od twardych łodyg. Liście wrzuć do zupy, wymieszaj i gotuj 1 minutę. Zupę zmiksuj (ok. 1 minuty) w blenderze wraz z mlekiem kokosowym.
- 4. Plastry bekonu przesmaż na patelni, do momentu, aż będą chrupkie i pokrój w paseczki.
- 5. Zupę przelej do talerzy, udekoruj kawałkami bekonu i skrop oliwą peperoncino.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.