Zupa z jarmużu z groszkim i mlekiem kokosowym

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 300 g jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g groszku konserwowego (1 puszka)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki cuminu
  • 1 i 1/3 l bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • sól
  • pieprz
  • 4 plastry bekonu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine e peperoncino

Przygotowanie

  • 1. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie posiekany czosnek, przyprawę curry i kmin rzymski. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i smaż na średnim ogniu ok. 5 minut.
  • 2. Mrożony groszek przelej na sitku ciepłą woda, przełóż do garnka, wlej bulion i gotuj kolejne 5 minut, aż groszek stanie się miękki.
  • 3. Jarmuż opłucz i oderwij zielone liście od twardych łodyg. Liście wrzuć do zupy, wymieszaj i gotuj 1 minutę. Zupę zmiksuj (ok. 1 minuty) w blenderze wraz z mlekiem kokosowym.
  • 4. Plastry bekonu przesmaż na patelni, do momentu, aż będą chrupkie i pokrój w paseczki.
  • 5. Zupę przelej do talerzy, udekoruj kawałkami bekonu i skrop oliwą peperoncino.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.