Zupa tajska z kurczakiem
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 pierś kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 trawa cytrynowa
- 1 liść kafiru
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka pasty Tom Yum
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 l wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- garść świeżej kolendry
Przygotowanie
- 1. W głębokim garnku rozgrzej oliwę z masłem.
- 2. Pieczarki umyj, pokrój na plasterki, przełóż do garnka i smaż 3-4 minuty.
- 3. Imbir i trawę cytrynową drobno posiekaj.
- 4. Z papryki usuń nasiona i pokrój w drobne paseczki.
- 5. Imbir, trawę cytrynową i paprykę dodaj do pieczarek i wszystko razem smaż jeszcze przez ok 2 minuty.
- 6. Wlej do garnka z pieczarkami wrzącą wodę.
- 7. Dodaj sos rybny, cukier, liść kafiru, pastę curry i pastę Tom Yum i gotuj przez 3-4 minuty.
- 8. Do gotującej się zupy wlej mleczko kokosowe (jeśli nie jest jednolite, bo kremowa masa kokosowa oddzieliła się od wody, wymieszaj wcześniej zawartość puszki, w celu uzyskania jednolitej konsystencji).
- 9. W zupie brakuje tylko piersi kurczaka. Umyj ją, usuń niepotrzebne żyłki i chrząstki i pokrój w kostkę ok 1,5 cm.
- 10. Dodaj do zupy, zagotuj i zdejmij z ognia. Pierś z kurczaka jest tak delikatna, że nie ma potrzeby jej długo gotować.
- 11. Na talerzu udekoruj zupę pokrojonymi listkami świeżej kolendry.
- Danie : Zupa
- Rodzaj Przepisu : Obiad
- Składniki : Imbir, Kurczak, Mleczko Kokosowe
1. Trawę cytrynową, czerwoną pastę curry, liście kafiru i sos rybny kupisz w lepszych delikatesach.
2. Pastę Tom Yum można kupić w sklepach Kuchnie Świata.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.