Zupa tajska z kurczakiem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 1 pierś kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 liść kafiru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty Tom Yum
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 l wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie

  • 1. W głębokim garnku rozgrzej oliwę z masłem.
  • 2. Pieczarki umyj, pokrój na plasterki, przełóż do garnka i smaż 3-4 minuty.
  • 3. Imbir i trawę cytrynową drobno posiekaj.
  • 4. Z papryki usuń nasiona i pokrój w drobne paseczki.
  • 5. Imbir, trawę cytrynową i paprykę dodaj do pieczarek i wszystko razem smaż jeszcze przez ok 2 minuty.
  • 6. Wlej do garnka z pieczarkami wrzącą wodę.
  • 7. Dodaj sos rybny, cukier, liść kafiru, pastę curry i pastę Tom Yum i gotuj przez 3-4 minuty.
  • 8. Do gotującej się zupy wlej mleczko kokosowe (jeśli nie jest jednolite, bo kremowa masa kokosowa oddzieliła się od wody, wymieszaj wcześniej zawartość puszki, w celu uzyskania jednolitej konsystencji).
  • 9. W zupie brakuje tylko piersi kurczaka. Umyj ją, usuń niepotrzebne żyłki i chrząstki i pokrój w kostkę ok 1,5 cm.
  • 10. Dodaj do zupy, zagotuj i zdejmij z ognia. Pierś z kurczaka jest tak delikatna, że nie ma potrzeby jej długo gotować.
  • 11. Na talerzu udekoruj zupę pokrojonymi listkami świeżej kolendry.

1. Trawę cytrynową, czerwoną pastę curry, liście kafiru i sos rybny kupisz w lepszych delikatesach.

2. Pastę Tom Yum można kupić w sklepach Kuchnie Świata.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.