Zupa szczawiowa

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 3

Składniki

  • Bulion mięsno - warzywny:
  • 500 kości od schabu wieprzowego lub chudych żeberek
  • 1 nieduża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • Ponadto:
  • 1 pęczek młodego szczawiu, ok. 150 g
  • 4 ziemniaki
  • 1/3 pęczka koperku
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cukru
  • 3 jajka na twardo
  • 100 g śmietany 18%
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • 1. Do garnka wlej ok. 1,5 litra wody, przełóż kości, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut. Dodaj umyte i obrane marchewki, pietruszkę i selera, posól, popieprz i gotuj kolejne 20 minut. Przecedź wywar przez sito. Marchewki pozostaw, resztę wyrzuć.
  • 2. Szczaw opłucz i pokrój. Na patelni rozgrzej masło i przełóż na nią obraną i drobno pokrojoną cebulę. Smaż na średnim ogniu ok. 2 minuty, dodaj 1 łyżeczkę cukru, szczaw i smaż kolejną minutę. Przełóż szczaw do wywaru i gotuj kolejne 10 minut.
  • 3. W oddzielnym garnku ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki.
  • 4. Na koniec dodaj do wywaru drobno pokrojony koperek i dopraw śmietaną. Żeby się nie zważyła wcześniej ją zahartuj, tj. przełóż do miseczki, posól, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dopiero wtedy wlej do garnka.
  • 5. Na talerze nakładaj pokrojone ziemniaki, zalej zupą, dodaj pokrojone jajka i podawaj.

1. Pamiętaj o kolejności gotowania warzyw. Marchewki musza się ugotować wcześnie, ponieważ po zakwaszeniu wywaru  szczawiem mimo długiego gotowania warzywa pozostaną twarda.

2. Ziemniaki można ugotować w zupie, ale należy mieć na uwadze zalecenia wskazane w pkt 1, tj. szczaw gotujesz na końcu, po ugotowaniu wszystkich warzyw.

3. Hartowanie śmietany: przełóż do miseczki, posól, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dopiero wtedy wlej do garnka z zupą.

4. Zamiast śmietany po przestudzeniu zupę można uzupełnić jogurtem.

5. Swoją zupę zawsze gotuję na kostce mięsnej, ale nie jest ona obowiązkowa, więc jeśli chcesz uzyskać lżejszą wersję, możesz z niej zrezygnować.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.