Zupa szczawiowa
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 3
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- Bulion mięsno - warzywny:
- 500 kości od schabu wieprzowego lub chudych żeberek
- 1 nieduża cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- Ponadto:
- 1 pęczek młodego szczawiu, ok. 150 g
- 4 ziemniaki
- 1/3 pęczka koperku
- 2 łyżki masła
- łyżeczka cukru
- 3 jajka na twardo
- 100 g śmietany 18%
- sól i pieprz
Przygotowanie
- 1. Do garnka wlej ok. 1,5 litra wody, przełóż kości, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut. Dodaj umyte i obrane marchewki, pietruszkę i selera, posól, popieprz i gotuj kolejne 20 minut. Przecedź wywar przez sito. Marchewki pozostaw, resztę wyrzuć.
- 2. Szczaw opłucz i pokrój. Na patelni rozgrzej masło i przełóż na nią obraną i drobno pokrojoną cebulę. Smaż na średnim ogniu ok. 2 minuty, dodaj 1 łyżeczkę cukru, szczaw i smaż kolejną minutę. Przełóż szczaw do wywaru i gotuj kolejne 10 minut.
- 3. W oddzielnym garnku ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki.
- 4. Na koniec dodaj do wywaru drobno pokrojony koperek i dopraw śmietaną. Żeby się nie zważyła wcześniej ją zahartuj, tj. przełóż do miseczki, posól, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dopiero wtedy wlej do garnka.
- 5. Na talerze nakładaj pokrojone ziemniaki, zalej zupą, dodaj pokrojone jajka i podawaj.
1. Pamiętaj o kolejności gotowania warzyw. Marchewki musza się ugotować wcześnie, ponieważ po zakwaszeniu wywaru szczawiem mimo długiego gotowania warzywa pozostaną twarda.
2. Ziemniaki można ugotować w zupie, ale należy mieć na uwadze zalecenia wskazane w pkt 1, tj. szczaw gotujesz na końcu, po ugotowaniu wszystkich warzyw.
3. Hartowanie śmietany: przełóż do miseczki, posól, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dopiero wtedy wlej do garnka z zupą.
4. Zamiast śmietany po przestudzeniu zupę można uzupełnić jogurtem.
5. Swoją zupę zawsze gotuję na kostce mięsnej, ale nie jest ona obowiązkowa, więc jeśli chcesz uzyskać lżejszą wersję, możesz z niej zrezygnować.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.