Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 6
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 400 g żeberek
- 500 g kości karkowych
- kawałek selera (100 g)
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- 2,2 litra wody
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 6 kiszonych ogórków
- 40 g masła (3 łyżki)
- 1/4 szklanki soku z ogórków (60 ml)
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
Przygotowanie
- 1. Duży garnek napełnij wodą. Żeberka i kości opłucz. Selera, pietruszkę i cebulę obierz, pora opłukaj i razem z żeberkami i kośćmi włóż do garnka. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 1,5 godziny. Żeberka (pkt 1 pomocnika), kości i warzywa wyjmij z wywaru. Wywar przecedź przez sitko.
- 2. Marchewkę i ziemniaki obierz. Do gotującego się wywaru dodaj liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj kolejne 10 minut. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.
- 3. Ogórki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj ogórki, smaż kilka minut i przełóż do zupy. Wlej sok z ogórków i gotuj 7 minut.
- 4. Dodaj śmietankę. Spróbuj czy pyszne i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
1. Mięso z żeberek możesz pokroić i dodać do zupy. Będzie bardziej treściwa. Możesz też (ta propozycja jest ciekawsza), przygotować z nich w kilka minut oddzielne danie. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i masła. Przełóż mięso. Dodaj obraną i pokrojoną w talarki cebulę, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę sosu Teriyaki. Przypraw pieprzem i duś pod przykryciem kilka minut.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.