Zupa krem szparagowa z curry i imbirem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 por (biała część)
  • 1 mała cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 2-3 łyżki śmietanki słodkiej 18% (opcjonalnie)
  • 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na złoto na suchej patelni

Przygotowanie

  • 1. Szparagi opłucz, odłam jasne twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokrój na krótsze kawałki.
  • 2. Pora oczyść z zewnętrznych liści, pozostaw białą oraz jasno zieloną część , i dokładnie opłucz. Pokrój w 0,5 cm krążki. Pokrój także opłukanego selera. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obierz i drobno pokrój.
  • 3. W dużym szerokim garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż 2 minuty. Do garnka przełóż seler naciowy, pora i ziemniaki. Zalej wszystko bulionem i gotuj na wolnym ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj szparagi i łyżeczkę curry.
  • 4. Wyłów z zupy kilka główek szparagów do dekoracji. Zmiksuj zupę na gładki krem. Przed podaniem polej finezyjnie śmietaną, udekoruj główkami szparagów i obsyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.