Włoskie placuszki z serem i czerwonym pesto

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 80 g gotowego czerwonego pesto
  • 1 duży pomidor (200 g)
  • 9 czarnych drylowanych oliwek
  • 100 g utartego sera mozarella
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki utartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 175 g mąki (1 czubata szklanka)
  • 90 g masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie

  • 1. Wsyp mąkę na stolnicę, dodaj masło i rozetrzyj palcami.
  • 2. Wlej wodę i wyrób miękkie ciasto.
  • 3. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
  • 4. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, z pomidora wytnij szypułki i po przeciwnej stronie natnij skórę na krzyż.
  • 5. Na ok. 15 sekund zanurz pomidora we wrzącej wodzie. Szybko przełóż do zimnej wody i ściągnij skórę.
  • 6. Oczyść pomidora z nasion i posiekaj w drobną kostkę. Oliwki pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz i rozgnieć.
  • 7. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm.
  • 8. Foremką o średnicy 8-10 cm wytnij z ciasta krążki. Podnieś brzegi i uformuj rant. Ułóż na blasze do pieczenia.
  • 9. Posmaruj placuszki czerwonym pesto i rozłóż pomidory, czosnek, oliwki i ser mozarella. Posyp nadzienie i brzegi ciasta parmezanem i oregano.
  • 10. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, ustaw blachę na środkowej półce i piecz placuszki 20-30 minut, aż brzegi ciasta się zrumienią, a ser roztopi i będzie chrupiący.
  • 11. Podawaj na ciepło lub na zimno.

001-3 001

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.