Wątróbka drobiowa z figami i sałatą

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 6 wątróbek z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 świeże figi
  • sałata lodowa
  • rukola
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • Dressing:
  • 1 płaska łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 6-7 łyżek oliwy extra virgin

Przygotowanie

  • 1. Przygotuj dressing: wszystkie składniki wlej do miseczki, wymieszaj na gładki, jednolity sos i odstaw.
  • 2. Wątróbki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z żyłek. Oprósz solą i pieprzem.
  • 3. Cebulę obierz, pokrój w grubsze piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło, przełóż cebulę i smaż na średnim ogniu, aż zacznie się złocić (2-3 minuty). Zdejmij z patelni.
  • 4. Na tę samą patelnię wkładaj wątróbkę. Smaż na mocnym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Wątróbka powinna być zrumieniona na zewnątrz i różowa w środku.
  • 5. Figi umyj i pokrój w ósemki.
  • 6. Sałatę i rukolę opłucz i osącz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  • 7. Na talerzach układaj porcje sałaty przekładając je kawałeczkami fig. Na wierzchu poukładaj jeszcze lekko ciepłą wątróbkę i cebulkę. Całość polej dressingiem. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.