Tagliatelle z borowikami i szpinakiem

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g świeżych borowików (mogą być mrożone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina (0,4 szklanki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżka masła
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan do posypania
  • kilka pomidorków koktajlowych do przybrania

Przygotowanie

  • 1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu (7-10 minut).
  • 2. Po nastawieniu wody na makaron rozgrzej na patelni oliwę i masło.
  • 3. Cebulę obierz i pokrój w wiórki, przełóż na patelnię i zeszklij.
  • 4. Dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz wypłukane kilka razy i pokrojone grzyby. Dopraw solą i pieprzem.
  • 5. Czujesz ten niesamowity aromat? Smaż 2-3 minuty i całość zalej winem. Chwilę gotuj do odparowania co najmniej połowy wina.
  • 6. Szpinak opłukaj, bo inaczej będzie trzeszczał w zębach, osusz i przełóż na patelnię.
  • 7. Po 2 minutach dodaj pomidorki przekrojone na połówki i zalej śmietanką.
  • 8. Makaron wyłóż na patelnię z sosem i całość porządnie podgrzej.
  • 9. Danie już gotowe. Każdą porcję skrop kilkoma kroplami oliwy i posyp parmezanem w ilości, według upodobania.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.