Schab w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 600 g schabu bez kości
  • 600 g cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 l przecieru pomidorowego z kartonika (patrz Pomocnik)
  • 1 szklanka czarnych oliwek (bez pestek)
  • 3 łyżki kaparów
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • 1. Schab opłucz zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w poprzek włókien na 1 cm plastry. Każdy plaster obtocz w mące.
  • 2. Na patelni rozgrzej oliwę, układaj plastry schabu i smaż po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Mięso przełóż do dużego garnka.
  • 3. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Przełóż do garnka. Wlej przecier pomidorowy i duś na małym ogniu 45 minut. Dodaj odsączone oliwki i kapary, przypraw solą i pieprzem i duś kolejne 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • 4. Podawaj z ulubionym pieczywem, lub z ziemniakami z wody albo frytkami, fasolką szparagową i zieloną sałatą.

 

 

 

 

imagesTakiego użyłam, ale może być każdej innej firmy

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.