Sałatka caprese czyli pomidory z mozzarellą

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 2 kulki sera mozzarella (każda po 125 g)
  • 3 pomidory
  • garść listków bazylii
  • 80 g orzeszków pinii
  • 100 g suszonych pomidorów
  • gęsty ocet balsamiczny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • 1. Pomidory umyj i pokrój w grube plastry.
  • 2. Mozarellę odsącz i pokrój w plasterki o takiej samej grubości co pomidory.
  • 3. Suszone pomidory pokrój w paseczki o dowolnej szerokości.
  • 4. Orzeszki pinii wysyp na suchą, nagrzaną patelnie i upraż na złoty kolor. Wystudź.
  • 5. Na talerzu ułóż obok siebie plasterki pomidora, a na nich po plasterku mozarelli.
  • 6. Na całości rozłóż równomiernie suszone pomidory, posyp orzeszkami pinii i posiekaną bazylią.
  • 7. Dodaj słodko-winnego akcentu sałatce w postaci octu balsamicznego, jak na zdjęciu.
  • 8. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Od razu podawaj.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.