Pizza z kozim serem, figami i kurkami
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4 pizze
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 350 ml wody (trochę mniej niż 1 i 1/2 szklanki)
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- Farsz:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 600 g kurek
- 8 łyżek śmietany 18%
- 400 g koziego sera (powinien mieć konsystencję twarogu)
- 8 fig
- 2 łyżki świeżego tymianku
- pieprz
- garść rukoli
Przygotowanie
- 1. Przygotuj ciasto. Należy to uczynić dzień wcześniej, gdyż powinno poleżakować 9-12 godzin. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i sól, wlej chłodną (nie zimną) wodę. Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto (ok. 10 minut). Przykryj ściereczką i odstaw.
- 2. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą i osusz. Kurki należy umyć, ale pamiętaj, żeby nie moczyć ich zbyt długo, bo nasiąkną wodą. Myj szybko i skutecznie :-) Podobnie ze smażeniem. Zrób to na silnym ogniu. Zbyt długie smażenie na wolnym ogniu spowoduje, że kurki nasiąkną płynami i stracą na jędrności.
- 3. Na dużej patelni podgrzej oliwę, po chwili dodaj masło, posiekaną w piórka cebulę i smaż ok. 2 minuty.
- 4. Dodaj kurki, tymianek i smaż ok. 6 minut na silnym ogniu. W tym czasie woda wyparuje, a na patelni pozostaną same kurki.
- 5. Figi pokrój w plasterki.
- 6. Połowę sera koziego przełóż do garnuszka, dodaj śmietaną i podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą. Nie gotuj.
- 7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni C. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką. Ważne jest żeby ciasto rozwałkować maksymalnie cienko. Placki układaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- 8. Wstaw placki do piekarnika na 5 minut. Wyjmij i rozsmaruj sos śmietanowo - serowy na cieście, dodaj kurki z cebulą, poukładaj plasterki figi i równomiernie rozkrusz ser kozi. Dopraw pieprzem. Piecz ok. 8 minut.
- 9. Po wyjęciu z piekarnika na każdym kawałku układaj listki rukoli i od razu podawaj.
- Danie : Danie główne
- Rodzaj Przepisu : Kolacja, Obiad
1. Pizzę należy zacząć przygotowywać dzień przed planowaną konsumpcją, gdyż ciasto na pizzę powinno poleżakować 9-12 godzin.
2. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na maksymalnie cienki placek – jak najcieńszy.
3. Kurki należy umyć, ale pamiętaj, żeby nie moczyć ich zbyt długo, bo nasiąkną wodą. Myj szybko i skutecznie 🙂 Podobnie ze smażeniem. Zrób to na silnym ogniu. Zbyt długie smażenie na wolnym ogniu spowoduje, że kurki nasiąkną płynami i stracą na jędrności.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.