Pizza z kozim serem, figami i kurkami

    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4 pizze

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml wody (trochę mniej niż 1 i 1/2 szklanki)
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 600 g kurek
  • 8 łyżek śmietany 18%
  • 400 g koziego sera (powinien mieć konsystencję twarogu)
  • 8 fig
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • pieprz
  • garść rukoli

Przygotowanie

  • 1. Przygotuj ciasto. Należy to uczynić dzień wcześniej, gdyż powinno poleżakować 9-12 godzin. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i sól, wlej chłodną (nie zimną) wodę. Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto (ok. 10 minut). Przykryj ściereczką i odstaw.
  • 2. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą i osusz. Kurki należy umyć, ale pamiętaj, żeby nie moczyć ich zbyt długo, bo nasiąkną wodą. Myj szybko i skutecznie :-) Podobnie ze smażeniem. Zrób to na silnym ogniu. Zbyt długie smażenie na wolnym ogniu spowoduje, że kurki nasiąkną płynami i stracą na jędrności.
  • 3. Na dużej patelni podgrzej oliwę, po chwili dodaj masło, posiekaną w piórka cebulę i smaż ok. 2 minuty.
  • 4. Dodaj kurki, tymianek i smaż ok. 6 minut na silnym ogniu. W tym czasie woda wyparuje, a na patelni pozostaną same kurki.
  • 5. Figi pokrój w plasterki.
  • 6. Połowę sera koziego przełóż do garnuszka, dodaj śmietaną i podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą. Nie gotuj.
  • 7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni C. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką. Ważne jest żeby ciasto rozwałkować maksymalnie cienko. Placki układaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 8. Wstaw placki do piekarnika na 5 minut. Wyjmij i rozsmaruj sos śmietanowo - serowy na cieście, dodaj kurki z cebulą, poukładaj plasterki figi i równomiernie rozkrusz ser kozi. Dopraw pieprzem. Piecz ok. 8 minut.
  • 9. Po wyjęciu z piekarnika na każdym kawałku układaj listki rukoli i od razu podawaj.

1. Pizzę należy zacząć przygotowywać dzień przed planowaną konsumpcją, gdyż ciasto na pizzę  powinno poleżakować 9-12 godzin.

2. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na maksymalnie cienki placek – jak najcieńszy.

3. Kurki należy umyć, ale pamiętaj, żeby nie moczyć ich zbyt długo, bo nasiąkną wodą. Myj szybko i skutecznie 🙂 Podobnie ze smażeniem. Zrób to na silnym ogniu. Zbyt długie smażenie na wolnym ogniu spowoduje, że kurki nasiąkną płynami i stracą na jędrności.   AGN_pizza_Date (YYYY)»}{Filename»}-3AGN_pizza_Date (YYYY)»}{Filename»}-15noweBez nazwy-12

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.