Pikantny kurczak po syczuańsku
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 1 suszona papryczki chili
- opcjonalnie 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 2 ząbki czosnku
- 3 dymki
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 60 g orzeszków ziemnych niesolonych
- drobny szczypiorek
Przygotowanie
- 1. W misce wymieszaj mąkę, łyżkę wina ryżowego lub sherry (ja dodałam sherry i wyszło bardzo super) i 2 łyżki jasnego sosu sojowego.
- 2. Z piersi kurczaka wykrój włókna i chrząstki i pokrój w 1,5-2 cm kostkę. Wrzuć mięso do miski z sosem i wymieszaj. Wstaw do lodówki na min. 20 minut.
- 3. Na średnim ogniu rozgrzej w woku 2 łyżki oleju arachidowego. Gdy będzie gorący wrzuć kawałki kurczaka i podsmażaj ok. 3 minut. Nie dłużej, bo jeszcze będzie poddawany obróbce.
- 4. Przełóż mięso na talerz. Woka wytrzyj ręcznikiem papierowym i wlej resztę oleju arachidowego.
- 5. Rozgrzej olej i wrzuć drobno pokrojoną suszoną papryczkę, pieprz, obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz dymkę pokrojoną w ćwiartki. Smaż kolejną minutę.
- 6. Dodaj obsmażone kawałki kurczaka, wlej wodę, resztę wina oraz jasny i ciemny sos sojowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj minutę.
- 7. Dodaj olej sezamowy, orzeszki ziemne i opcjonalnie pieprz syczuański. Gotuj następne 30 sekund.
- 8. Gotowe! kurczaka udekoruj drobno pokrojonym szczypiorkiem i podawaj z ryżem.
- Danie : Chińszczyzna, Danie główne
- Rodzaj Przepisu : Obiad
- Składniki : Czosnek, Kurczak, Mąka kukurydziana, Pierś kurczaka, Ryż, Sos sojowy, Wino, Wino wytrawne
1. Woka możesz zastąpić patelnią o grubym dnie.
2. Dymki, to małe cebulki:)
3. Wszystkie składniki smażymy bardzo krótko w wysokiej temperaturze.
4. Suszoną papryczkę można zastąpić świeżą.
5. Olej arachidowy lubi wysokie temperatury i się nie pali. Sezamowy odwrotnie, dlatego dodawaj go na końcu.
6. Olej arachidowy i sezamowy oraz pieprz syczuański i wino ryżowe kupisz w lepszych delikatesach lub w sklepach Kuchnie Świata.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.