Pikantny kurczak po syczuańsku

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 1 suszona papryczki chili
  • opcjonalnie 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 dymki
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 60 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • drobny szczypiorek

Przygotowanie

  • 1. W misce wymieszaj mąkę, łyżkę wina ryżowego lub sherry (ja dodałam sherry i wyszło bardzo super) i 2 łyżki jasnego sosu sojowego.
  • 2. Z piersi kurczaka wykrój włókna i chrząstki i pokrój w 1,5-2 cm kostkę. Wrzuć mięso do miski z sosem i wymieszaj. Wstaw do lodówki na min. 20 minut.
  • 3. Na średnim ogniu rozgrzej w woku 2 łyżki oleju arachidowego. Gdy będzie gorący wrzuć kawałki kurczaka i podsmażaj ok. 3 minut. Nie dłużej, bo jeszcze będzie poddawany obróbce.
  • 4. Przełóż mięso na talerz. Woka wytrzyj ręcznikiem papierowym i wlej resztę oleju arachidowego.
  • 5. Rozgrzej olej i wrzuć drobno pokrojoną suszoną papryczkę, pieprz, obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz dymkę pokrojoną w ćwiartki. Smaż kolejną minutę.
  • 6. Dodaj obsmażone kawałki kurczaka, wlej wodę, resztę wina oraz jasny i ciemny sos sojowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj minutę.
  • 7. Dodaj olej sezamowy, orzeszki ziemne i opcjonalnie pieprz syczuański. Gotuj następne 30 sekund.
  • 8. Gotowe! kurczaka udekoruj drobno pokrojonym szczypiorkiem i podawaj z ryżem.

1. Woka możesz zastąpić patelnią o grubym dnie.

2. Dymki, to małe cebulki:)

3. Wszystkie składniki smażymy bardzo krótko w wysokiej temperaturze.

4. Suszoną papryczkę można zastąpić świeżą.

5. Olej arachidowy lubi wysokie temperatury i się nie pali. Sezamowy odwrotnie, dlatego dodawaj go na końcu.

6. Olej arachidowy i sezamowy oraz pieprz syczuański i wino ryżowe kupisz w lepszych delikatesach lub w sklepach Kuchnie Świata.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz