Pierogi ze szpinakiem i ricottą

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 70 g parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 500 g mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki)
  • gorąca woda
  • 1/4 szklanki oleju (60 ml)
  • 150 ml słodkiej śmietanki (12% lub 18%)
  • 20 g masła
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie

  • 1. Szpinak opłucz i osusz. Przełóż do garnka i na małym ogniu podgrzewaj ok. 3 minuty, aż cały zwiędnie. Delikatnie z podnoszeniem temperatury, bo działamy bez odrobiny wody i niechcący możemy przypalić.
  • 2. Schłodzony szpinak dokładnie odciśnij. Nie chcesz, żeby nadzienie było rzadkie. Drobno posiekaj i połącz z ricottą.
  • 3. Dodaj drobno starty parmezan, gałkę i jajko. Nadzienie dokładnie wymieszaj i przypraw solą.
  • 4. Z mąki, wody i oleju wyrób ciasto. Wygniataj kilka minut, do momentu tworzenia się pęcherzyków.
  • 5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
  • 6. Szklanką wykrawaj kółka. Na każde kółko łyżeczką nakładaj nadzienie i zlepiaj pierogi w taki sposób, żeby wyszło to, co na zdjęciu w pomocniku :)

001

Odpowiedź do Pierogi ze szpinakiem i ricottą

  1. Monika 24 listopada 2016 at 17:14 #

    Super przepisik zrobię na święta . Pozdrawiam

Dodaj komentarz