Pierogi ze szpinakiem i ricottą
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Średni
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 400 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 1 jajko
- 70 g parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 500 g mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki)
- gorąca woda
- 1/4 szklanki oleju (60 ml)
- 150 ml słodkiej śmietanki (12% lub 18%)
- 20 g masła
- 4 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie
- 1. Szpinak opłucz i osusz. Przełóż do garnka i na małym ogniu podgrzewaj ok. 3 minuty, aż cały zwiędnie. Delikatnie z podnoszeniem temperatury, bo działamy bez odrobiny wody i niechcący możemy przypalić.
- 2. Schłodzony szpinak dokładnie odciśnij. Nie chcesz, żeby nadzienie było rzadkie. Drobno posiekaj i połącz z ricottą.
- 3. Dodaj drobno starty parmezan, gałkę i jajko. Nadzienie dokładnie wymieszaj i przypraw solą.
- 4. Z mąki, wody i oleju wyrób ciasto. Wygniataj kilka minut, do momentu tworzenia się pęcherzyków.
- 5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
- 6. Szklanką wykrawaj kółka. Na każde kółko łyżeczką nakładaj nadzienie i zlepiaj pierogi w taki sposób, żeby wyszło to, co na zdjęciu w pomocniku :)
Odpowiedź do Pierogi ze szpinakiem i ricottą
Dodaj komentarz Kliknij tu by anulować odpowiedź.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Super przepisik zrobię na święta . Pozdrawiam