Pierogi z jagodami

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki (1 i 2/3 szklanki)
  • 200 ml ciepłej wody
  • Farsz:
  • 250 g jagód + 50 g do posypania pierogów
  • 1,5 łyżki cukru
  • Dodatkowo: śmietana 18%

Przygotowanie

  • 1. Mąkę przesiej do miski. Wlej wodę i zagnieć miękkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Przykryj ściereczką. Jagody wymieszaj z cukrem.
  • 2. Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj kółka. Na każdy placuszek nałóż farsz. Ułóż na stolnicy. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj po kilka pierogów i gotuj 3-5 minut - w zależności od grubości ciasta.
  • 3. Podawaj ze śmietaną i posyp jagodami.
  • Rodzaj Przepisu :
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.