Nalewka Bożonarodzeniowa

    • Przygotowanie
    • Minut

Składniki

  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 laski cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 3 goździki
  • 150 g ciemnego cukru, tj. ok. 2/3 szklanki
  • Alkohol: 0,5 l spirytusu, 0,25 l wody (1 szklanka), 0,25 l ciemnego rumu (1 szklanka)
  • Dodatkowo: słój 1,8 litra

Przygotowanie

  • 1. Rum wlej do rondelka, dosyp cukier i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści (nie zagotuj). Odstaw do przestudzenia. Następnie wymieszaj z resztą alkoholu.
  • 2. Pomarańczę wyszoruj i pokrój w plastry. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, nie wydrążaj ziaren.
  • 3. Suszone owoce (w całości, nie krojone) i orzechy, ułóż warstwowo w słoju, w dowolnej kolejności. Włóż do słoja przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, cynamon, goździki, pokrojoną na plasterki pomarańczę.
  • 4. Owoce zalej alkoholem.
  • 5. Słoik szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 5-6 tygodni. Po 2 tygodniach wymień plastry pomarańczy na nowe (te wrzucone na początku pociemnieją).
  • 6. Jeśli po 2-3 dniach zauważysz, że bakalie "wypiły" część alkoholu należy go uzupełnić czystą wódką.
  • 7. Po 5-6 tygodniach przecedź nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czystą, klarowną nalewkę rozlej do butelek.
  • 8. Nalewkę możesz od razu spożywać lub pozwolić jej jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni. Najdoskonalsza robi się po 12 miesiącach.
  • 9. Przecedzone bakalie włóż do słoiczka. Szczelnie zamknięte możesz przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Doskonale nadają się jako dodatek do deserów, lodów itp.

Bez nazwy-23

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.