Nalewka Bożonarodzeniowa
-
- Przygotowanie
- Minut
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- 100 g suszonych fig
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych daktyli
- 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 1/2 pomarańczy
- 2 laski cynamonu
- 1 laska wanilii
- 3 goździki
- 150 g ciemnego cukru, tj. ok. 2/3 szklanki
- Alkohol: 0,5 l spirytusu, 0,25 l wody (1 szklanka), 0,25 l ciemnego rumu (1 szklanka)
- Dodatkowo: słój 1,8 litra
Przygotowanie
- 1. Rum wlej do rondelka, dosyp cukier i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści (nie zagotuj). Odstaw do przestudzenia. Następnie wymieszaj z resztą alkoholu.
- 2. Pomarańczę wyszoruj i pokrój w plastry. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, nie wydrążaj ziaren.
- 3. Suszone owoce (w całości, nie krojone) i orzechy, ułóż warstwowo w słoju, w dowolnej kolejności. Włóż do słoja przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, cynamon, goździki, pokrojoną na plasterki pomarańczę.
- 4. Owoce zalej alkoholem.
- 5. Słoik szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 5-6 tygodni. Po 2 tygodniach wymień plastry pomarańczy na nowe (te wrzucone na początku pociemnieją).
- 6. Jeśli po 2-3 dniach zauważysz, że bakalie "wypiły" część alkoholu należy go uzupełnić czystą wódką.
- 7. Po 5-6 tygodniach przecedź nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czystą, klarowną nalewkę rozlej do butelek.
- 8. Nalewkę możesz od razu spożywać lub pozwolić jej jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni. Najdoskonalsza robi się po 12 miesiącach.
- 9. Przecedzone bakalie włóż do słoiczka. Szczelnie zamknięte możesz przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Doskonale nadają się jako dodatek do deserów, lodów itp.
- Danie : Napoje
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.