Mus z wątróbki

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej
  • sól
  • 6 kromek żytniego pieczywa
  • 3 łyżki konfitury brzoskwiniowej

Przygotowanie

  • 1. Wątróbkę opłucz w zimnej wodzie, usuń wszelkie żyłki.
  • 2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, wrzuć wątróbkę i smaż ok. 2 minuty na silnym ogniu.
  • 3. Dodaj obraną i pokrojoną w wiórki cebulę, a po chwili obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plasterki jabłka.
  • 4. Po 4 minutach smażenia (pamiętaj, że na silnym ogniu) wlej brandy i smaż jakieś 4 minuty do odparowania alkoholu.
  • 5. Gdy cebula będzie już miękka, zmiksuj wszystko blenderem na gładka masę. Sprawdź czy już pyszne:)
  • 6. Dodaj miód, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i na koniec oliwę truflową. Jeszcze raz zmiksuj i odstaw do wystygnięcia.
  • 7. Podawaj ma małych żytnich kromeczkach z odrobiną konfitury brzoskwiniowej. Pyszności!

1. Brandy możesz zastąpić koniakiem. Jeśli nie masz jednego i drugiego, nic nie dodawaj – też będzie dobre.

2. Składniki smaż krótko, na silnych ogniu.

3. Oliwa truflowa, to połączenie oliwy z pierwszego tłoczenia z naturalnym aromatem truflowym. Można ja kupić w większych supermarketach i delikatesach.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.