Murzynek z masą makową i kremem orzechowym

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 12

Składniki

  • Spód:
  • 1 szklanka mąki (160 g)
  • 2 jajka
  • 130 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (110 g)
  • 1 i 1/2 łyżki kakako
  • 1/4 szklanki wody (60 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki coli (125 ml)
  • 3 łyżki rumu (pkt 1 pomocnika)
  • Masa makowa:
  • Puszka masy makowej Bakalland (pkt 2 pomocnika)
  • Krem orzechowy:
  • 150 g zmielonychy orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • Polewa:
  • Tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 2 łyżki śmietany kremówki (30% lub 36%)

Przygotowanie

  • 1. Do litrowego garnka wlej wodę, dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier i kakao. Postaw na średnim ogniu i kilka razy mieszając, doprowadź do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę z proszkiem, wlej żółtka, ostudzona masę kakaową i starannie wymieszaj. Gdy ciasto będzie idealnie gładkie, dodaj pianę i delikatnie, ale starannie wymieszaj.
  • 3. Tortownicę (pkt 3 pomocnika) wysmaruj masłem lub wyłóż pergaminem, napełnij ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 35-40 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  • 4. W tym czasie przygotuj krem orzechowy.
  • 5. Mocno podgrzanym mlekiem zalej zmielone orzechy i odstaw do ostudzenia.
  • 6. Masło utrzyj z cukrem pudrem, stopniowo dodawaj żółtka i orzechy. Utrzyj puszystą masę.
  • 7. Pokruszoną czekoladę przełóż do miseczki, dodaj śmietanę i podgrzewaj w kąpieli wodnej (pkt 4 pomocnika), mieszając aż, czekolada się rozpuści.
  • 8. Zimne ciasto nasącz colą i alkoholem.
  • 9. Na ciasto wyłóż masę makową.
  • 10. Na masę makową rozsmaruj krem orzechowy.
  • 11. Wierzch polej polewą czekoladową i wstaw na kilka godzin do lodówki.

1. Rum możesz zastąpić wódką.

2. Masę Bakalland możesz zastąpić masą Prospony. Innych nie rekomenduję, bo nie znam.

3. Do upieczenia spodu użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm.

4. Podgrzewanie w kąpieli wodnej. Do garnuszka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Do metalowej miseczki pokrusz czekoladę, dodaj śmietanę. Miseczkę ustaw na garnku z gotującą się wodą. Gorąca para będzie podgrzewała miseczkę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.