Kwaśnica

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 8

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty + wyciśnięty sok z 300 g kiszonej kapusty
  • 700 g żeberek
  • 400 g chudego wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4-5 sztuk ziemniaków
  • 2 litry bulionu lub wody
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżeczka kminku rozgniecionego w moździeżu
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • 1. Do dużego garnka wlej wodę, włóż żeberka, doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut. Odlej całą wodę pozostawiając żeberka. Wlej wodę lub bulion (ja użyłam wołowego bulionu).
  • 2. Suszone grzyby zalej zimną wodą. Odstaw.
  • 3. Na patelni rozgrzej olej, włóż boczek pokrojony w małą kostkę, po chwili pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.
  • 4. Do garnka z bulionem i żeberkami włóż liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony kminek, obrane ząbki czosnku, kiszoną kapustę i sok z kapusty, boczek z cebulą i grzyby. Gotuj pod przykryciem ok. 1 godzinę, aż mięso będzie odchodziło od kości.
  • 5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  • 6. Przygotuj zasmażkę. Rozgrzej małą patelnię, wsyp mąkę i chwilę praż, do zrumienienia. Dodaj masło i mieszaj, aż masło się rozpuści. Ciągle mieszając wlej 1/3 szklanki wody. Gdy składniki się połączą i i zasmażka stanie się jednolita, wlej ją do zupy i wymieszaj.
  • 7. Dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Jeśli uznasz, że za mało kwaśna (lubię, gdy jest kwaśna) dodaj sok z połowy cytryny i podawaj.

1. O jakości zupy  w dużej mierze decyduje kiszona kapusta i sok. Dlatego ważne jest, żeby wybrać dobrą i kwaśną kapustę. Sok z kapusty powinien stanowić ok. 1/5 zupy.

2. Boczek możesz zastąpić wędzoną kiełbasą.

4-3

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.