Kwaśnica
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 8
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty + wyciśnięty sok z 300 g kiszonej kapusty
- 700 g żeberek
- 400 g chudego wędzonego boczku
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4-5 sztuk ziemniaków
- 2 litry bulionu lub wody
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 3 liście laurowe
- 4-5 suszonych grzybów
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 czubata łyżeczka kminku rozgniecionego w moździeżu
- sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie
- 1. Do dużego garnka wlej wodę, włóż żeberka, doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut. Odlej całą wodę pozostawiając żeberka. Wlej wodę lub bulion (ja użyłam wołowego bulionu).
- 2. Suszone grzyby zalej zimną wodą. Odstaw.
- 3. Na patelni rozgrzej olej, włóż boczek pokrojony w małą kostkę, po chwili pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.
- 4. Do garnka z bulionem i żeberkami włóż liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony kminek, obrane ząbki czosnku, kiszoną kapustę i sok z kapusty, boczek z cebulą i grzyby. Gotuj pod przykryciem ok. 1 godzinę, aż mięso będzie odchodziło od kości.
- 5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- 6. Przygotuj zasmażkę. Rozgrzej małą patelnię, wsyp mąkę i chwilę praż, do zrumienienia. Dodaj masło i mieszaj, aż masło się rozpuści. Ciągle mieszając wlej 1/3 szklanki wody. Gdy składniki się połączą i i zasmażka stanie się jednolita, wlej ją do zupy i wymieszaj.
- 7. Dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Jeśli uznasz, że za mało kwaśna (lubię, gdy jest kwaśna) dodaj sok z połowy cytryny i podawaj.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.