
Kurczak curry z bakłażanem
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 pierś z kurczaka (podwójna)
- 200 g bakłażana (1 mały bakłażan)
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1 liść limonki (opcjonalnie)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 trawa cytrynowa
- 1 mała czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki listków świeżej kolendry + do przybrania
- 2 łyżki oliwy extra vergine do sosu + 6 łyżek do bakłażana
Przygotowanie
- 1. Przygotuj dwie duże patelnie, na których równolegle będą przygotowywane sos i bakłażan.
- 2. Pierś kurczaka opłucz, osusz, powycinaj żyłki i chrząstki i pokrój w kostkę. Bakłażana opłucz i pokrój w 1,5 cm kostkę. Odstaw.
- 3. Na pierwszej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć drobno pokrojona cebulę, czosnek, papryczkę chili bez nasion, trawę cytrynową (tylko białą część) i pokruszony liść limonki. Smaż 2 minuty. Dodaj zieloną pastę curry, sos rybny, cukier i mleko kokosowe. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodaj kolendrę. Całość zmiksuj blenderem na jednolity sos.
- 4. Na drugiej patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy. Przełóż pokrojonego bakłażana i smaż na ostrym ogniu ok. 7 minut, aż się przyrumieni.
- 5. Przełóż sos na patelnię, dodaj bakłażana i kurczaka. Wymieszaj i gotuj ok. 3 minuty na wolnym ogniu.
- 6. Każdą porcję udekoruj listkami kolendry. Podawaj z ryżem
- Danie : Danie główne
- Rodzaj Przepisu : Lunch
1. Wszystkie egzotycznie brzmiące składniki zakupiłam w sklepie „Kuchnie świata”. Można je także nabyć w większych delikatesach.
2. Z trawy cytrynowej wykorzystuje się tylko białą część.
3. Po zmiksowaniu składników powinien powstać sos o konsystencji gęstej śmietany.
3. Jeśli chcesz aby kurczak był delikatny i soczysty, gotuj go krótko.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.