Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 2

Składniki

  • 20 dużych królewskich krewetek (mrożonych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 papryczki chili
  • sól
  • cytryna do podania

Przygotowanie

  • 1. Mrożone krewetki zalej letnią wodą i odstaw na kilka minut do ich rozmrożenia.
  • 2. Posiekaj czosnek, natkę pietruszki i papryczkę chili. Czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, po chwili dodaj masło, włóż czosnek, chili i smaż na średnim ogniu przez pół minuty. Czosnek bardzo łatwo się przypala i wtedy robi się gorzki, dlatego zadbaj o niezbyt wysoką temperaturę smażenia. Wyłóż z patelni czosnek i chili (nie wyrzucaj, bo za chwilę dodasz czosnek i chili do krewetek) i przełóż na nią krewetki. Smaż je na wysokim ogniu, po minucie z każdej strony.
  • 4. Dodaj usmażony czosnek z chili, wlej wino i na wysokim ogniu odparuj (2-3 minuty). Na koniec dodaj pietruszkę, dopraw solą, wymieszaj i odstaw z ognia.
  • 5. Podawaj z ćwiartkami cytryny i z bagietką.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.