Focaccia z pieczonym czosnkiem i świeżą kolendrą

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 6

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki (340 g)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Smarowidło:
  • 1 główka czosnku
  • 2 garście świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oliwy Peperoncino (patrz Pomocnik)

Przygotowanie

  • 1. W garnuszku zmieszaj wodę, cukier, drożdże i odstaw na kilka minut.
  • 2. W misce zmieszaj mąkę i sól, dodaj wodę z drożdżami i oliwę, wymieszaj i ugniataj przez ok. 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. W tym czasie odkrój górę główki czosnku, zawiń ją w folię aluminiową i piecz ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni C . Odstaw do ostygnięcia. Wyciśnij czosnek z łupinek, dodaj drobno posiekaną kolendrę i oliwę i utrzyj w moździerzu (możesz też zmiksować),
  • 4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnij na owalny, płaski kształt. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 5. Po 30 minutach ugnieć ciasto dłonią w kilku miejscach, posmaruj sosem czosnkowo- kolendrowym.
  • 6. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C, wstaw focaccię i piecz przez 25 minut na złoty kolor.

Oliwa Peperoncino, to oliwa z oliwek z dodatkiem papryczki chili. Jeśli nie jesteś w jej posiadaniu możesz użyć 1 drobno pokrojonej papryczki chili. Bez niej też będzie pyszne tylko mniej pikantne:)

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.