Faszerowane kwiaty cukinii

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 10 dużych kwiatów cukinii z malutkimi cukiniami
  • Farsz:
  • Pęczek świeżych ziół: bazylia, mięta, tymianek, kolendra (w dowolnych proporcjach – jak kto lubi)
  • 250 g sera riccota
  • główka czosnku
  • 50-60 g utartego parmezanu lub Dziurgasa
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy oliwy z oliwek extra virgin
  • Sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 50 g czarnych oliwek w zalewie
  • pół garści ziół jak do farszu
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie

  • 1. Kwiaty cukinii opłucz i osusz na ręcznikach papierowych
  • 2. Zioła opłucz i posiekaj – nie za drobno – wymieszaj z ricottą. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku (resztę odłóż i nie obieraj), parmezan, gałkę muszkatołową i startą skórkę cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  • 3. Przygotowanym farszem wypełnij kwiaty cukinii i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Polej oliwą z oliwek i poobkładaj ząbkami czosnku (nie obranymi). Tak przygotowane kwiaty cukinii wstaw do nagrzanego do temp. 190 C piekarnika i piecz (bez przykrycia) 25 minut.
  • 4. W czasie, kiedy pieką się kwiaty przygotuj sos. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę, chwilę mieszaj i dodaj pokrojony w plasterki czosnek, drobno pokrojone (wcześniej sparzone i obrane ze skóry) pomidory i pokrojone na połówki odsączone oliwki. Wszystko razem duś 5 minut. Do uduszonego sosu należy dodać zioła, wymieszać i zdjąć z ognia.
  • 5. Na talerzu układaj gęsty sos z kawałkami pomidorów i oliwkami, a na nim upieczone kwiaty cukinii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.