Faszerowane kwiaty cukinii
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 10 dużych kwiatów cukinii z malutkimi cukiniami
- Farsz:
- Pęczek świeżych ziół: bazylia, mięta, tymianek, kolendra (w dowolnych proporcjach – jak kto lubi)
- 250 g sera riccota
- główka czosnku
- 50-60 g utartego parmezanu lub Dziurgasa
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- skórka starta z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy oliwy z oliwek extra virgin
- Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 50 g czarnych oliwek w zalewie
- pół garści ziół jak do farszu
- sól i świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie
- 1. Kwiaty cukinii opłucz i osusz na ręcznikach papierowych
- 2. Zioła opłucz i posiekaj – nie za drobno – wymieszaj z ricottą. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku (resztę odłóż i nie obieraj), parmezan, gałkę muszkatołową i startą skórkę cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- 3. Przygotowanym farszem wypełnij kwiaty cukinii i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Polej oliwą z oliwek i poobkładaj ząbkami czosnku (nie obranymi). Tak przygotowane kwiaty cukinii wstaw do nagrzanego do temp. 190 C piekarnika i piecz (bez przykrycia) 25 minut.
- 4. W czasie, kiedy pieką się kwiaty przygotuj sos. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę, chwilę mieszaj i dodaj pokrojony w plasterki czosnek, drobno pokrojone (wcześniej sparzone i obrane ze skóry) pomidory i pokrojone na połówki odsączone oliwki. Wszystko razem duś 5 minut. Do uduszonego sosu należy dodać zioła, wymieszać i zdjąć z ognia.
- 5. Na talerzu układaj gęsty sos z kawałkami pomidorów i oliwkami, a na nim upieczone kwiaty cukinii.
- Danie : Danie główne
- Rodzaj Przepisu : Kolacja, Lunch
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.