Empanadas czyli pierożki po meksykańsku

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 6

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
  • 100 g mąki kukurydzianej (ok. 2/3 szklanki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 150 g żółtego sera (użyłam Radamera)
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 130 g mięsa (drobiowego, wołowego lub cielęciny)
  • 2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki listków kolendry
  • 2/3 litra oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie

  • 1. Przygotowanie ciasta. Z mąki, ok. 3/4 szklanki wody, oleju i soli zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw.
  • 2. Ugotowane do miękkości mięso drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Dodaj osączona kukurydzę, cebulę, posiekaną, oczyszczoną z pestek papryczkę chili, posiekaną kolendrę. Składniki wymieszaj z posiekanym mięsem, dopraw solą.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkuj (im cieniej tym lepiej). Wycinaj krążki (ok. 8 cm). Na środku każdego kładź porcję farszu i zlepiaj ciasto jak pierogi.
  • 4. Olej rozgrzej w garnku o szeroki dnie do temperatury 180 stopni C. Partiami wkładaj pierożki i smaż po ok. 3o sekund z każdej strony. Podawaj ze śmietaną i guacamole.
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.