Ciasto murzynek

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut

Składniki

  • 200 g masła
  • 180 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
  • 3 jajka
  • 250 g gęstego jogurtu (1 szklanka)
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 7 łyżek ciemnego kakako
  • Polewa:
  • 60 ml (1/4 szklanki) likieru kawowego lub wody
  • 60 g cukru (1/4 szklanki)
  • 3 łyżki kakako
  • 60 g masła
  • Dodatkowo podłużna foremka do pieczenia o wymiarach 12x25 cm.

Przygotowanie

  • 1. Piekarnik nagrzej to temperatury 160 stopni C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
  • 2. Do miski włóż bardzo miękkie masło, cukier i miksuj do uzyskania kremowej i puszystej masy.
  • 3. Do drugiej miski włóż jogurt, jajka i wanilię i roztrzep trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiej do oddzielnej miski.
  • 5. Do masy jajecznej dodawaj naprzemiennie (np. po 4 łyżki) mąkę i utarte masło, delikatnie mieszając trzepaczką, do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy, ale nie dłużej.
  • 6. Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej foremki, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 65 minut. Przed polaniem polewą odstaw do ostygnięcia.
  • 7. Przygotuj polewę.
  • 8. Do niedużego garnuszka włóż cukier, kakao i likier kawowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw i ostudź, aż nieco zgęstnieje. Polej nią wystudzone ciasto.
  • 9. Ciasto przechowuj w zamkniętym pojemniku lub owinięte folią aluminiową.

Bez nazwy-3Bez nazwy-2-2 Bez nazwy-4 Bez nazwy-6

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.