Ciasto kruche z rabarbarem, daktylami i kruszonką

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 12

Składniki

  • Ciasto:
  • 340 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 65 g cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 180 g masła
  • 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
  • Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru
  • 100 g suszonych daktyli
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki miodu
  • Kruszonka:
  • 180 g mąki (1 czubata szklanka)
  • 80 g cukru (1/3 szklanki)
  • 125 g masła
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

  • 1. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza brzegi formy.
  • 2. Mąkę przesiej z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone na kawałki masło, żółtka i jogurt, dokładnie posiekaj. Zagnieć szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawiń w folię i wstaw do zamrażalnika na 30 minut (nie dłużej).
  • 3. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki. Rozgrzej dużą patelnię (suchą, bez tłuszczu i bez wody), wrzuć do niej rabarbar, dodaj i posyp cukrem. Podgrzewaj ok. 3 minuty na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok. Przełóż rabarbar na durszlak i odsącz nadmiar soku. Po odsączeniu połącz miodem i z drobno posiekanymi daktylami, wymieszaj.
  • 4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzyj na grubej tarce na wcześniej przygotowaną blaszkę i dokładnie wylep nim dno. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut, aż uzyska złocisty kolor. Odstaw do przestudzenia.
  • 5. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztop w małym rondelku i mocno podgrzej. Takim gorącym zalej suche składniki. Dobrze wymieszaj.
  • 6. Na przestudzone ciasto wyłóż odsączony rabarbar z daktylami i posyp pokruszoną kruszonką. Piecz 30-35 minut w temperaturze 180ºC.
  • Rodzaj Przepisu :
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.