Ciasto kruche z rabarbarem, daktylami i kruszonką
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 12
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- Ciasto:
- 340 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 65 g cukru pudru (1/2 szklanki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 180 g masła
- 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
- Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 100 g suszonych daktyli
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki miodu
- Kruszonka:
- 180 g mąki (1 czubata szklanka)
- 80 g cukru (1/3 szklanki)
- 125 g masła
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie
- 1. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza brzegi formy.
- 2. Mąkę przesiej z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone na kawałki masło, żółtka i jogurt, dokładnie posiekaj. Zagnieć szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawiń w folię i wstaw do zamrażalnika na 30 minut (nie dłużej).
- 3. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki. Rozgrzej dużą patelnię (suchą, bez tłuszczu i bez wody), wrzuć do niej rabarbar, dodaj i posyp cukrem. Podgrzewaj ok. 3 minuty na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok. Przełóż rabarbar na durszlak i odsącz nadmiar soku. Po odsączeniu połącz miodem i z drobno posiekanymi daktylami, wymieszaj.
- 4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzyj na grubej tarce na wcześniej przygotowaną blaszkę i dokładnie wylep nim dno. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut, aż uzyska złocisty kolor. Odstaw do przestudzenia.
- 5. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztop w małym rondelku i mocno podgrzej. Takim gorącym zalej suche składniki. Dobrze wymieszaj.
- 6. Na przestudzone ciasto wyłóż odsączony rabarbar z daktylami i posyp pokruszoną kruszonką. Piecz 30-35 minut w temperaturze 180ºC.
- Rodzaj Przepisu : Deser
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.