Babka zebra

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut

Składniki

  • 5 jaj
  • 1 i 1/3 szklanki cukru (290 g)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (400 g) + 3 łyżki
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego (250 ml)
  • 1 szklanka gazowanej wody (250 ml)
  • 3 łyżki kakako
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego, cytrynowego lub rumowego

Przygotowanie

  • 1. Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski.
  • 3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając stopniowo dodawaj cukier. Na koniec dodaj żółtka i ubijaj do połączenia się składników.
  • 4. Stopniowo dodawaj na przemian mąkę, olej, aromat i wodę, mieszając po każdym dodaniu drewnianą łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia się składników i delikatnie, by piana nie opadła.
  • 5. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj 3 przesiane łyżki kakao, a do drugiej 3 przesiane łyżki mąki.
  • 6. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Na sam środek formy nakładaj na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać).
  • 7. Piecz około godziny w temperaturze 170 stopni C. Smacznego :-)

Bez nazwy-1 Bez nazwy-1-2

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz