Apfelstrudel czyli strudel jabłkowy z sosem waniliowym

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 10

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/2 szklanki)
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 1 jajko + 1 jajko do wysmarowania ciasta
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1 kg soczystych winnych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 4 suchary bez cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sos waniliowy:
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  • 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj jajko, masło i szybko wyrób gładkie ciasto. Owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • 2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Dodaj cukier, sparzone we wrzątku rodzynki i uprażone na patelni na złoty kolor płatki migdałowe. Suchory drobno rozkrusz, wsyp do jabłek i wszystkie składniki wymieszaj.
  • 3. Ciasto rozwałkuj cienko bezpośrednio na blasze na kształt prostokąta. Ułóż rulon z jabłek. Ciasto zawiń wokół jabłek, tak, żeby powstał walec. Boki posklejaj. Górę ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 35 minut.
  • 4. Przygotuj sos waniliowy.
  • 5. W garnuszku podgrzewaj powoli mleko ze śmietaną. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyciągnij ze środka ziarenka, które wrzuć następnie do garnka.
  • 6. Ubij żółtka z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy, dodaj mąkę i wymieszaj. Delikatnie przełóż masę jajeczną do mleka, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • 7. Strudela podawaj na ciepło z sosem waniliowym.

001-2002-2003004

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz