Apfelstrudel czyli strudel jabłkowy z sosem waniliowym
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 10
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/2 szklanki)
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 1 jajko + 1 jajko do wysmarowania ciasta
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 1 kg soczystych winnych jabłek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 4 suchary bez cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sos waniliowy:
- 200 ml mleka (3/4 szklanki)
- 100 ml śmietanki 18%
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj jajko, masło i szybko wyrób gładkie ciasto. Owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
- 2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Dodaj cukier, sparzone we wrzątku rodzynki i uprażone na patelni na złoty kolor płatki migdałowe. Suchory drobno rozkrusz, wsyp do jabłek i wszystkie składniki wymieszaj.
- 3. Ciasto rozwałkuj cienko bezpośrednio na blasze na kształt prostokąta. Ułóż rulon z jabłek. Ciasto zawiń wokół jabłek, tak, żeby powstał walec. Boki posklejaj. Górę ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 35 minut.
- 4. Przygotuj sos waniliowy.
- 5. W garnuszku podgrzewaj powoli mleko ze śmietaną. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyciągnij ze środka ziarenka, które wrzuć następnie do garnka.
- 6. Ubij żółtka z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy, dodaj mąkę i wymieszaj. Delikatnie przełóż masę jajeczną do mleka, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
- 7. Strudela podawaj na ciepło z sosem waniliowym.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.