Cytrynowe ciasteczka

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • ok. 20 sztuk

Składniki

  • 90 g masła
  • 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (ok. 250 g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody
  • Dodatkowo 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia ciasteczek

Przygotowanie

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze, a masło miękkie.
  • 2. Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.
  • 3. Masło utrzyj z cukrem i jajkiem. Dodaj skórkę. Następnie dodaj suche składniki i zagnieć jednolite ciasto.
  • 4. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w cukrze pudrze.
  • 5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, kulki układaj w odstępach ok. 2 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 18 minut , aż się zrumienią i lekko popękają na wierzchu.

Bez nazwy-2-2Bez nazwy-4

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.