Cytrynowe ciasteczka
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- ok. 20 sztuk
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 90 g masła
- 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki (ok. 250 g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- Dodatkowo 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie
- 1. Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze, a masło miękkie.
- 2. Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.
- 3. Masło utrzyj z cukrem i jajkiem. Dodaj skórkę. Następnie dodaj suche składniki i zagnieć jednolite ciasto.
- 4. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w cukrze pudrze.
- 5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, kulki układaj w odstępach ok. 2 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 18 minut , aż się zrumienią i lekko popękają na wierzchu.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.