Sałatka z czerwonych buraków i papryki

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 9 x 0,5 litra

Składniki

  • 2 kg buraków
  • 2 kg czerwonej papryki
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 5 liści laurowych
  • Dodatkowo: 9 słoików o pojemności 0,5 litra

Przygotowanie

  • 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Każdego buraka owiń w folię aluminiową. Wstaw buraki do piekarnika i piecz 1 godzinę. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  • 2. W czasie, kiedy buraki się pieką, umyj papryki, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki.
  • 3. Cebule obierz i pokrój w plasterki.
  • 4. Buraki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Wszystkie warzywa wymieszaj, wsyp sól i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny (najlepiej na noc).
  • 6. Następnego dnia dodaj pozostałe składniki, tj. cukier, olej, ocet i liście laurowe i dokładnie wymieszaj.
  • 7. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając, przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i wyrzuć.
  • 8. Gorące przekładaj do wyparzonych słoików, zakręcaj i ustawiaj na ściereczce pokrywką do dołu. Pozostaw tak na 2-3 godziny.

3przetwory, sałatka z buraków i papryki-29

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.