Sałatka z czerwonych buraków i papryki
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 9 x 0,5 litra
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 2 kg buraków
- 2 kg czerwonej papryki
- 3 duże cebule
- 3 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 5 liści laurowych
- Dodatkowo: 9 słoików o pojemności 0,5 litra
Przygotowanie
- 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Każdego buraka owiń w folię aluminiową. Wstaw buraki do piekarnika i piecz 1 godzinę. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- 2. W czasie, kiedy buraki się pieką, umyj papryki, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki.
- 3. Cebule obierz i pokrój w plasterki.
- 4. Buraki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- 5. Wszystkie warzywa wymieszaj, wsyp sól i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny (najlepiej na noc).
- 6. Następnego dnia dodaj pozostałe składniki, tj. cukier, olej, ocet i liście laurowe i dokładnie wymieszaj.
- 7. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając, przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i wyrzuć.
- 8. Gorące przekładaj do wyparzonych słoików, zakręcaj i ustawiaj na ściereczce pokrywką do dołu. Pozostaw tak na 2-3 godziny.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.