Ciasto czekoladowe na spodzie sernikowym

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut

Składniki

  • Warstwa serowa:
  • 1/2 kg sera twarogowego (przynajmniej dwukrotnie mielonego)
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 125 g cukru (1/2 szklanki)
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • Warstwa czekoladowa:
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 ml likieru Baileys (ok. 2/3 szklanki)
  • Ponadto: 1 łyżka kakao
  • Dodatkowo: tortownica o średnicy 23-25 cm

Przygotowanie

  • 1. Tortownicę lekko wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
  • 2. Przygotuj masę serową.
  • 3. Jajka zmiksuj na puszystą pianę do białości. Dodaj cukier i dalej miksuj. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną, wlej śmietanę kremówkę, dodaj ekstrakt wanilii i zmiksuj, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Partiami dodawaj ser, cały czas mieszając trzepaczką, do czasu połączenia składników i uzyskania jednolitej masy serowej.
  • 4. Przelej masę serową do formy. Piecz 45 minut. Wierzch powinien być ścięty i lekko sprężysty. Wystudź w uchylonym piekarniku.
  • 5. Przygotuj warstwę czekoladową.
  • 6. Śmietankę zagotuj, zdejmij z ognią, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, przestudź i wstaw do lodówki na godzinę, ale nie dłużej.
  • 7. Masę czekoladową wyjmij z lodówki, dodaj cukier puder i likier, a następnie miksuj dotąd, aż zjaśnieje i zwiększy objętość.
  • 8. Krem czekoladowy wykładaj na ostudzony sernik, wyrównaj wierzch i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Do warstwy serowej użyj śmietany kremówki 36%, nie mniejszej, gdyż sernik opadnie.

3. Jeśli nie dysponujesz likierem Baileys, możesz użyć ajerkoniaku z 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej.

4. Przed podaniem ciasto należy chłodzić kilka godzin w lodówce.

5. Ciasto krój długim nożem, za każdym razem maczając go we wrzątku i wycierając do sucha.

jabłecznik, czekoladowo sernikowe-113

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.