Ciasto czekoladowe na spodzie sernikowym
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- Warstwa serowa:
- 1/2 kg sera twarogowego (przynajmniej dwukrotnie mielonego)
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 125 g cukru (1/2 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniacznej
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- Warstwa czekoladowa:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 ml likieru Baileys (ok. 2/3 szklanki)
- Ponadto: 1 łyżka kakao
- Dodatkowo: tortownica o średnicy 23-25 cm
Przygotowanie
- 1. Tortownicę lekko wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
- 2. Przygotuj masę serową.
- 3. Jajka zmiksuj na puszystą pianę do białości. Dodaj cukier i dalej miksuj. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną, wlej śmietanę kremówkę, dodaj ekstrakt wanilii i zmiksuj, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Partiami dodawaj ser, cały czas mieszając trzepaczką, do czasu połączenia składników i uzyskania jednolitej masy serowej.
- 4. Przelej masę serową do formy. Piecz 45 minut. Wierzch powinien być ścięty i lekko sprężysty. Wystudź w uchylonym piekarniku.
- 5. Przygotuj warstwę czekoladową.
- 6. Śmietankę zagotuj, zdejmij z ognią, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, przestudź i wstaw do lodówki na godzinę, ale nie dłużej.
- 7. Masę czekoladową wyjmij z lodówki, dodaj cukier puder i likier, a następnie miksuj dotąd, aż zjaśnieje i zwiększy objętość.
- 8. Krem czekoladowy wykładaj na ostudzony sernik, wyrównaj wierzch i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Do warstwy serowej użyj śmietany kremówki 36%, nie mniejszej, gdyż sernik opadnie.
3. Jeśli nie dysponujesz likierem Baileys, możesz użyć ajerkoniaku z 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej.
4. Przed podaniem ciasto należy chłodzić kilka godzin w lodówce.
5. Ciasto krój długim nożem, za każdym razem maczając go we wrzątku i wycierając do sucha.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.