Czekoladowe brownie

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut

Składniki

  • Ciasto:
  • 225 g ciemnej czekolady 70%
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g cukru (3/4 szklanki)
  • 3 jajka
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • Dodatkowo foremka o wymiarach 17 x 27 cm
  • Sos:
  • 70 g ciemniej czekolady 70%
  • 125 ml śmietany kremówki 30-36% (1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso, rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  • 1. Piekarnik nastaw na 170 stopni C.
  • 2. Czekoladę razem z masłem rozpuść w "kąpieli wodnej" - czytaj w Pomocniku. Dodaj ekstrakt waniliowy i cukier. Nie przejmuj się, że cukier się nie rozpuścił. Będzie to miało miejsce podczas pieczenia. Całość wymieszaj i odstaw na bok do przestygnięcia.
  • 3. Jajka ubij mikserem na puszysta pianę. Do przestudzonej czekolady dodaj mielone migdały, posiekane orzechy i ubite jajka.
  • 4. Gotową masę wylej do foremki. Ciasto piecz przez 20−25 minut bez przykrycia. Podawaj z sosem czekoladowym i ewentualnie lodami waniliowymi.
  • 5. Przygotuj sos: Połam czekoladę i umieść w niedużym garnuszku. Dodaj śmietanę, kawę i miód i podgrzej całość na małym ogniu. Kiedy wszystkie składniki połączą się, zdejmij garnuszek z ognia i przelej jego zawartość do dzbanka.

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej: Do niedużego garnuszka (ok. 1,5 litra) wlej szklankę wody. Na garnuszku połóż metalową miskę. Gdy woda zacznie wrzeć, a miska się nagrzeje, zmniejsz ogień. Włóż do miski połamane kostki czekolady i masło i mieszaj, aż do rozpuszczenia składników, ok. 2 minuty.

AGN_dzieci, brawnies, (YYYY)»}{Filename»}-7kolAGN_dzieci, brawnies, (YYYY)»}{Filename»}-38

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.