Czekoladowe brownie
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- Ciasto:
- 225 g ciemnej czekolady 70%
- 225 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g cukru (3/4 szklanki)
- 3 jajka
- 150 g mielonych migdałów
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- Dodatkowo foremka o wymiarach 17 x 27 cm
- Sos:
- 70 g ciemniej czekolady 70%
- 125 ml śmietany kremówki 30-36% (1/2 szklanki)
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso, rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie
- 1. Piekarnik nastaw na 170 stopni C.
- 2. Czekoladę razem z masłem rozpuść w "kąpieli wodnej" - czytaj w Pomocniku. Dodaj ekstrakt waniliowy i cukier. Nie przejmuj się, że cukier się nie rozpuścił. Będzie to miało miejsce podczas pieczenia. Całość wymieszaj i odstaw na bok do przestygnięcia.
- 3. Jajka ubij mikserem na puszysta pianę. Do przestudzonej czekolady dodaj mielone migdały, posiekane orzechy i ubite jajka.
- 4. Gotową masę wylej do foremki. Ciasto piecz przez 20−25 minut bez przykrycia. Podawaj z sosem czekoladowym i ewentualnie lodami waniliowymi.
- 5. Przygotuj sos: Połam czekoladę i umieść w niedużym garnuszku. Dodaj śmietanę, kawę i miód i podgrzej całość na małym ogniu. Kiedy wszystkie składniki połączą się, zdejmij garnuszek z ognia i przelej jego zawartość do dzbanka.
Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej: Do niedużego garnuszka (ok. 1,5 litra) wlej szklankę wody. Na garnuszku połóż metalową miskę. Gdy woda zacznie wrzeć, a miska się nagrzeje, zmniejsz ogień. Włóż do miski połamane kostki czekolady i masło i mieszaj, aż do rozpuszczenia składników, ok. 2 minuty.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.