Zupa z pieczonych pomidorów

    • Przygotowanie
    • Minut
    • Gotowanie
    • Minut
    • Porcje
    • 4

Składniki

  • 1 kg dojrzałych soczystych pomidorów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 litra bulionu z warzyw lub z kurczaka
  • pieprz do smaku
  • 50 ml śmietany 18% (opcjonalnie)
  • świeże liście bazylii
  • 4 gałązki tymianku
  • Tosty z serem do zupy:
  • 8 kromek tostów
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli lub w plastrach
  • 1/2 szklanki startego cheddara

Przygotowanie

  • 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Pomidory umyj, usuń szypułki, przekrój na połowy i ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj je jedną łyżką oliwy, skrop octem balsamicznym, posyp cukrem, odrobiną soli (resztę dodasz później) i pieprzem. Na pomidorach poukładaj gałązki tymianku i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut bez przykrycia. Gałązki tymianku wyrzuć.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • 3. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżką oliwy, po chwili dodaj masło. Przełóż cebulę i smaż na średnim ogniu ok. 4 minuty, dodaj czosnek i smaż kolejną minutę.
  • 4. Do garnka z cebulą przełóż pomidory, wlej bulion i sos sojowy. Wszystkie składniki wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok 5 minut.
  • 5. Garnek zdejmij z ognia i zmiksuj zupę. Spróbuj czy pyszne i dopraw solą i pieprzem.
  • 6. Przygotuj tosty: 4 tosty posyp obficie serem, przykryj pozostałymi 4 kromkami, a następnie przesmaż na patelni na średnim ogniu (dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię), aż kanapki się zezłocą , a ser się rozpuści. Można też z skorzystać z z tostera kanapkowego, co niniejszym uczyniłam, i zamiast na patelni podgrzać je w tosterze.
  • 7. Na talerze nalewaj zupę, delikatnie oprósz ją pieprzem, polej śmietaną i udekoruj listkami bazylii. Podawaj z tostami z serem.

3AGN_zupa pomidorowa0142014DSC_5997AGN_zupa pomidorowa0142014DSC_5996AGN_zupa pomidorowa0142014DSC_6013AGN_zupa pomidorowa0142014DSC_6007

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.