Zupa z pieczonych pomidorów
-
- Przygotowanie
- Minut
-
- Gotowanie
- Minut
-
- Porcje
- 4
- Trudność Łatwy
- Przepis
- Pomocnik
- Komentarze Rozmiar Tekstu
Składniki
- 1 kg dojrzałych soczystych pomidorów
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 litra bulionu z warzyw lub z kurczaka
- pieprz do smaku
- 50 ml śmietany 18% (opcjonalnie)
- świeże liście bazylii
- 4 gałązki tymianku
- Tosty z serem do zupy:
- 8 kromek tostów
- 1/2 szklanki startej mozzarelli lub w plastrach
- 1/2 szklanki startego cheddara
Przygotowanie
- 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Pomidory umyj, usuń szypułki, przekrój na połowy i ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj je jedną łyżką oliwy, skrop octem balsamicznym, posyp cukrem, odrobiną soli (resztę dodasz później) i pieprzem. Na pomidorach poukładaj gałązki tymianku i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut bez przykrycia. Gałązki tymianku wyrzuć.
- 2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- 3. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżką oliwy, po chwili dodaj masło. Przełóż cebulę i smaż na średnim ogniu ok. 4 minuty, dodaj czosnek i smaż kolejną minutę.
- 4. Do garnka z cebulą przełóż pomidory, wlej bulion i sos sojowy. Wszystkie składniki wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok 5 minut.
- 5. Garnek zdejmij z ognia i zmiksuj zupę. Spróbuj czy pyszne i dopraw solą i pieprzem.
- 6. Przygotuj tosty: 4 tosty posyp obficie serem, przykryj pozostałymi 4 kromkami, a następnie przesmaż na patelni na średnim ogniu (dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię), aż kanapki się zezłocą , a ser się rozpuści. Można też z skorzystać z z tostera kanapkowego, co niniejszym uczyniłam, i zamiast na patelni podgrzać je w tosterze.
- 7. Na talerze nalewaj zupę, delikatnie oprósz ją pieprzem, polej śmietaną i udekoruj listkami bazylii. Podawaj z tostami z serem.
Szukaj
Kategorie
- Bez kategorii (6)
- Ciasta (25)
- Dania strączkowe (1)
- Dania z makaronem (5)
- Dania z mięs (20)
- Dania z ryb (4)
- Dania z ryżem (4)
- Desery (13)
- Kasze (1)
- Koktajle (1)
- Napoje (3)
- Orientalne (7)
- Owoce morza (4)
- Pasty (4)
- Pieczywo (1)
- Pierogi (2)
- Pizza (1)
- Placki (10)
- Przetwory (1)
- Przystawki (18)
- Sałatki (11)
- Śniadanie (5)
- Tarty (1)
- Wegetariańskie (25)
- Zapiekanki (1)
- Zupy (18)
Archiwum
- listopad 2017 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (7)
- luty 2015 (6)
- styczeń 2015 (4)
- grudzień 2014 (4)
- listopad 2014 (7)
- październik 2014 (9)
- wrzesień 2014 (10)
- sierpień 2014 (2)
- lipiec 2014 (8)
- czerwiec 2014 (7)
- maj 2014 (10)
- kwiecień 2014 (2)
- marzec 2014 (7)
- luty 2014 (5)
- styczeń 2014 (10)
- grudzień 2013 (5)
- listopad 2013 (15)
- październik 2013 (3)
Brak komentarzy.